Ugrás a tartalomra

A Balaton élővilágát bemutató Nyílt napot tartottak augusztus 25-én a tihanyi BLKI-ban

Hírek

A kánikula ellenére több mint ötszázan látogattak el az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) 2023. augusztus 25-én Tihanyban megrendezett Nyílt napjára. Az évente megszervezett esemény célja, hogy az intézet kutatócsoportjainak segítségével bepillantást nyújtson a nagyközönség számára a Balaton élővilágába, valamint az édesvizek környezettani kutatására irányuló kiterjedt tevékenységükbe.

Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézetének parkjában a BLKI kutatócsoportjai fogadták a látogatókat, akik a nagy méretű akváriumokban balatoni halakat, további helyszíneken a vízi rovarvilágot, illetve különféle kagylókat tekinthettek meg. A kutatóhely neurobiológusai a különböző laborokban folyó munkát ismertették, az algológusok pedig mikroszkópon keresztül mutatták meg az érdeklődőknek a Balaton jellemző algáit. Kiderült, hogy milyen egy víz- vagy üledékminta-vétel a gyakorlatban, és hogyan lehet meghatározni a víz átlátszóságát. A látogatók megnézhették a sekély tavakban zajló folyamatok modellezésére használt mezokozmosz-rendszert, amelynek segítségével a kutatók globális folyamatokat – így például a klímaváltozást – vizsgálják. A nap folyamán több, a Balaton problémáival foglalkozó előadás is elhangzott.

A BLKI Nyílt napja idén az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hét programjának része volt, a kertben és az épületben több művésznek a Balaton problémáira fókuszáló installációját is kiállították.

Ezen a napon nyitották meg a Balaton ‒ Tudomány Kiállítást is, melynek létrejöttét a Magyar Tudományos Akadémia mint ingatlan- és műtárgytulajdonos hozzájárulása mellett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 6-6 millió forintos támogatása tette lehetővé.

Az eseményen a BLKI igazgatója, Erős Tibor mellett az ELKH nevében Hegedüsné Katalin főtitkárhelyettes, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa részéről Can Togay művészeti és kreatív főtanácsadó, az MTA Titkársága nevében Kondácsné Dallos Sarolta gazdasági igazgató mondott rövid beszédet.

.

A bel- és kültérben összesen 300 négyzetméteren megrendezett kiállítás 22 tablón képekkel, szövegekkel, grafikonokkal mutatja be a Balaton-kutatás hagyományait és fejlődését, a tudósok szerepét a Balaton 1970-es évekre kialakult krízisállapotának kezelésében és felszámolásában. Emellett részletesen foglalkozik a tó életének és 21. századi problémáinak áttekintésével, és ismerteti a mai kutatások fókuszpontjait.

A kiállításavató során a tárlatot befogadó korábbi B épület is nevet kapott. Az intézetet 97 éve, 1926-ban megalapító jeles kultúrpolitikus után az épület neve mostantól Klebelsberg Ház.

A BLKI idén beszerzett új kutatóhajója szeptembertől kezdi meg munkáját a Balatonon. A Franciaországban gyártott, Jeanneau márkájú, „Merry Fisher 695” típusú motoros kishajót az intézet kutatóinak javaslata és szavazása alapján Csiborpatkolónak nevezték el. A hajón a vezetőn kívül egyszerre öt kutató dolgozhat, kabinja arra is alkalmas, hogy rossz időben is folytathassák a minták vizsgálatát, preparálását.

.

A BALATORIUM programjai a hétvégén a BLKI kutatóinak részvételével az örvényesi szabadstrandon folytatódtak.