Ugrás a tartalomra

A BTK kutatóinak közreműködésével elkészült a Lovakon, nyergekben. A honfoglaló magyarok hadművészete című tudományos ismeretterjesztő film

Hírek

Az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Történettudományi Intézetének Magyar Őstörténeti Kutatócsoportja és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Őstörténeti és Honfoglalás Kori Régészeti Tanszéke munkatársainak szakértői segítségével a Digitális Legendárium stúdióban elkészült a Lovakon, nyergekben. A honfoglaló magyarok hadművészete című tudományos ismeretterjesztő film. A 28 perces alkotás közérthetően mutatja be a legfrissebb kutatási eredményeket a témában a magyar mellett angol és hamarosan orosz nyelvű változatban is.

A forgatás a leghitelesebb korhű felszereléssel rendelkező hazai hagyományőrző csoportok bevonásával zajlott. A honfoglalás kori régészet és a tudományos hagyományőrzés eredményein alapuló film egy időutazásra hívja a nézőket, amelynek során közelebbről megismerhetik, hogyan éltek, harcoltak és milyen anyagi kultúrával – például mindennapi, ünnepi és harci használati tárgyakkal, egyéb eszközökkel – rendelkeztek a honfoglalás kori magyarok.

Az alkotás közérthetően, a közoktatásban is használható módon mutatja be a témához kapcsolódó legújabb kutatási eredményeket, pontosan megjelölve az alapjául szolgáló régészeti és történeti forrásokat. A filmet az elmúlt három hétben már 112 000-en tekintették meg a Digitális Legendárium YouTube-csatornáján.

Írta: Sudár Balázs, Gallina Zsolt, Hajnal Ödön, Türk Attila

Szakértő: Mestellér János, Tompa Balázs, Zágorhidi Czigány Bertalan

Gyártó: Digitális Legendárium, 2022