Ugrás a tartalomra

A Fiatal Kutatók Akadémiája idén megválasztott tizenkét új tagja közül öt ELKH-s kutató

Hírek

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által 2019-ben alapított Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) idén tizenkét új taggal bővült, közülük öten az ELKH kutatói. Emellett Wilhelm Imolát, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biofizikai Intézetének tudományos főmunkatársát a szervezet társelnökének nevezték ki a 2023-2024 közötti időszakra. Az FKA azzal a céllal jött létre, hogy támogassa az MTA tudományos tevékenységében részt vevő fiatal tehetségek szakmai fejlődését, erősítse a kutatók és a társadalom közötti kapcsolatot, valamint a magyar fiatal kutatói közösség képviselője legyen hazánkban és külföldön. Az új tagok kinevezése a 2023-2028-as időszakra szól.

Az FKA új ELKH-s tagjai:

.

Horváti Kata, a Természettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa. A peptidkémia területén belül a peptidalapú vakcinák fejlesztését lehetővé tévő stratégiák kidolgozásával foglalkozik. Olyan kórokozók ellen keres vakcinákat, amelyek hagyományos antibiotikumokkal nehezen kezelhetők.

.

Kerepesi Csaba, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet tudományos munkatársa. Kutatásainak célja matematikával, informatikával segíteni a betegségek és az öregedés legyőzését. Adatbányászati és gépi tanulási módszerek segítségével vizsgálja az emberi öregedés megállításának vagy visszafordításának lehetőségét.

.

Mátyás-Rausch Petra, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa. Az Erdélyi Fejedelemség pénzügy- és bányaigazgatásának 16-17. századi történetét kutatja, ezen belül kiemelten tanulmányozza a szatmári és erdélyi bányavidék arany-, ezüst- és higanybányászatát.

.

Sódorné Bognár Zsófia, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa. A pulzáló változócsillagok asztoszeizmológiai vizsgálatával foglalkozik, elsősorban a pulzáló fehér törpecsillagokat tanulmányozza földi bázisú fotometriai észlelések tükrében.

.

Veszelka Szilvia, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Kutatási területe a vér–agy gát működésének vizsgálata patológiás körülmények között, emellett az agyi endotélsejtekre protektív vegyületeket is teszteli, továbbá különböző gyógyszerjelölt vegyületek agyba való bejutását tanulmányozza.

Forrás: mta.hu