Ugrás a tartalomra

A Kárpát-medence természeti értékei szekció első díját nyerte a BLKI Balatoni bebírók című ismeretterjesztő filmje a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon

Hírek

Megjelent az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) Balatoni bebírók című ismeretterjesztő filmje, amely Takács Péter tudományos főmunkatárs szakmai vezetésével készült el. A 37 perces film a Balatonban és vízgyűjtőjén előforduló néhány inváziós faj mellett olyanokat is bemutat, amelyek megjelenése veszélyt jelenthet e terület élővilágára, vagy megítélésük vitatott. Az alkotók példákkal mutatják meg, hogy az ember természetátalakító tevékenysége és a klímaváltozás pillanatok alatt változtatja meg a természetes életközösségeket, és segíti új élőlények elterjedését. A film elnyerte a 2023. május 19-21. között megrendezett IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál első díját A Kárpát-medence természeti értékei szekcióban.

Nagyot változott a világ az elmúlt néhány évtizedben. A Kárpát-medence vizeiben is egyre nagyobb számban jelennek meg olyan növény- és állatfajok, amelyekkel sokáig csak állatkertekben vagy dísznövény-kertészetekben találkozhattunk. A BLKI munkatársai az utóbbi időszakban az inváziós fajok egyre nagyobb mértékű előretörését tapasztalják a Balatonban és vízgyűjtőjén. Az újonnan megjelenő fajok versenytársai vagy ragadozói lehetnek az őshonos élőlényeknek, új betegségeket vagy parazitákat terjeszthetnek, átalakíthatják a hosszú idő alatt kialakult, az egyes területek adottságai által meghatározott élőlényközösségeket.

Drexler Szilárd rendező-operatőr Takács Péter halbiológus vezetésével és a BLKI kutatóinak részvételével egy éven át forgatta a filmet a földön, vízen és levegőben. A film elkészítését az NKFIH Mecenatúra pályázatának (Mec_N 141625) támogatása tette lehetővé.