Ugrás a tartalomra

Élvonalbeli nemzetközi kutatók részvételével megtörtént a HUN-REN EK tudományos munkájának helyszíni értékelése

Hírek
Sajtószoba

A HUN-REN kutatóintézetei átfogó értékelésének részeként 2024. március 5-én és 6-án megtörtént a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (HUN-REN EK) és a hozzá tartozó három intézet tudományos tevékenységének helyszíni áttekintése. Az értékelési bizottságnak az intézmény profiljához igazodó, nemzetközileg magasan jegyzett kutatók is tagjai voltak. A kutatóhely-, illetve kutatócsoport-vezetőkkel tartott személyes meghallgatások során megismerték a kutatásokat, laborlátogatásokon vettek részt, és találkoztak a PhD-hallgatókkal is. Észrevételeikről és legfontosabb ajánlásaikról a látogatás végén szóbeli visszajelzést adtak.

A HUN-REN EK-t értékelő bizottság tagjai:

Prof. Alexander J.B. Zehnder, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) vendégprofesszora, a svájci ETH Zürich professor emeritusa, a HUN-REN Tanácsadó Testületének elnöke

Dr. Szabó István PhD, a HUN-REN Központ stratégiai és innovációs vezérigazgató-helyettese, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, a Magyar Közgazdasági Társaság Innovációs Szakosztályának alapítója

Prof. Török Péter DPhil, a Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) professzora, a Szingapúri Környezeti Élettudományi Mérnöki Központ (SCELSE) képalkotásért felelős igazgatója, az NTU Optikai Bio-képalkotó Központ (NOBIC) igazgatója, az IDMxS (Institute for Digital Molecular Analytics and Science) ideiglenes igazgatója (Szingapúr)

Dr. Sacit Cetiner PhD, az Idahói Nemzeti Laboratórium (INL) tudományos főmunkatársa, az INL/MIT Center for Reactor Instrumentation and Sensor Physics (CRISP) tudományos igazgatója, az American Association for the Advancement of Science tagja (Egyesült Államok)

Prof. Carlo Rizzuto, a Genovai Egyetem Mérnöki Karának professzora, a Közép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium (CERIC-ERIC) közgyűlésének elnöke (Olaszország)

Prof. Rafal E. Dunin-Borkowski PhD, az RWTH Aacheni Egyetem kísérletifizika-professzora, a Forschungszentrum Jülich Mikroszerkezet-kutató Intézetének és Ernst Ruska Elektronmikroszkópiai és -spektroszkópiai Központjának igazgatója (Németország)

Prof. Madhavi Srinivasan PhD, a Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) Anyagtudományi és Mérnöki Iskolájának professzora és Energiakutató Intézetének (ERI@N) ügyvezető igazgatója (Szingapúr)

Dr. Jana Kolar, a Közép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium (CERIC-ERIC) ügyvezető igazgatója, az Európai Innovációs Tanács (EIC) nagykövete, a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fórumának (ESFRI) volt elnöke (Szlovénia)

Prof. Tim White, a Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) tanácsadója (nemzetközi ügyek) és Anyagtudományi és Mérnöki Iskolájának professzora, a Szingapúri Anyagtudományi Társaság korábbi elnöke (Szingapúr)

A HUN-REN 49 kutatóintézetének átfogó értékelése Gulyás Balázs HUN-REN elnök kezdeményezésére indult el idén januárban. Célja, hogy pártatlan és őszinte képet adjon a HUN-REN kutatóintézeteinek helyzetéről a nemzetközi színtéren és a lehetséges kitörési pontokról. Az értékelés eredményeire építve – a nemzetközi jó példák és jógyakorlatok beépítésével – a kutatóhelyekkel közösen alkotják meg a célokat támogató új kutatási stratégiát.