Ugrás a tartalomra

Krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek lefolyásának előrejelzéseit kutatja az OKPI és az SZBK

Hírek

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) és az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) 1,2 milliárd forint állami támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) pályázatán a krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek eltérő kórlefolyása előrejelzéseinek kutatására. A tüdőbetegek és koronavírus-fertőzöttek molekuláris jellemzése mellett a konzorcium biobankot hoz létre.

A konzorciumvezető OKPI a krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek, így a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a cisztás fibrózis (CF) gyulladásos folyamatait vizsgálja modern molekuláris technológiákkal. A kutatások egyik célja olyan biomarkerek keresése, amelyek lehetővé teszik az eltérő gyulladásos folyamatokkal érintett betegek állapotsúlyosbodásának előrejelzését, valamint annak megállapítását, hogy milyen rizikója van tüdődaganatok kialakulásának a pácienseknél. A különböző gyulladásos folyamatok molekuláris vizsgálatai nemcsak egy betegség kialakulásának és fejlődésének jobb megértését szolgálják, hanem új gyógyszeres terápiás célpontok és új diagnosztikai módszerek kifejlesztését is elősegítik a jövőben.

A krónikus tüdőbetegek és COVID-19-fertőzöttek biológiai mintáinak gyűjtésére és tárolására az OKPI a projekt keretében biobankot hoz létre, amely további kutatások alapja lehet.

Az OKPI „betegmintákat” biztosít az SZBK részére a SARS-Cov-2 vizsgálataihoz, amelyek várható eredményei gyakorlati áttörést hozhatnak a koronavírus-fertőzés lefolyásának előrejelzésében. Olyan vérplazma-biomarkereket keresnek, amelyek előre jelzik a COVID-19-megbetegedés életveszélyes állapotát előidéző citokinvihart, illetve a légzési elégtelenségért felelős kétoldali tüdőgyulladást.

A kutatások eredményeit magyar és angol nyelvű tudományos szakfolyóiratokban fogják publikálni. Az NKFI Alap pályázati kiírásán támogatást nyert projekt 2024. március 31-én zárul.