Ugrás a tartalomra

Tardos Gábor, a Rényi Intézet kutatója az Európai Kutatási Tanács (ERC) Advanced Grant pályázatának egyedüli hazai nyertese

Hírek

Az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (Rényi Intézet) kutatója, Tardos Gábor Effective Random Methods in Discrete Mathematics című pályázatával az Európai Kutatási Tanács (ERC) egyedüli hazai Advanced Grant nyertese. A kutatónak több mint kétmillió euró támogatást ítéltek oda projektje megvalósításához, melynek célkitűzése egy korábban kidolgozott algoritmikus módszer és a mögötte rejlő struktúrák minél szélesebb körű használata számos egymástól távol álló matematikai probléma jobb megértésére. A kutatómunka 2022. október 1-jén indul.

Tardos Gábor

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét, melynek keretében hosszú távra nyújtanak vonzó finanszírozást az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. Ez a támogatási forma több tekintetben is egyedi az uniós kutatásfejlesztési programokon belül. Az ERC programra olyan vezető kutatók (Principal Investigator) pályázhatnak életkorra, nemre és származási országra vonatkozó bármilyen megkötés nélkül, akik Európában tervezik a projektjeik megvalósítását. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság. Az ERC kiemelt prioritásként kezeli a kiváló kezdő kutatók támogatását függetlenné válásuk azon kritikus szakaszában, amikor kialakítják és megszilárdítják saját kutatócsoportjukat és kutatási programjukat.

2021-ben 21 ország 1735 kutatója nyújtott be Advanced Grant pályázatot, ebből 253 vezető kutatónak ítéltek oda összesen 624 millió euró támogatást. A benyújtott pályázatok közül 762 az élettelen természettudomány (Physical Sciences and Engineering, PSE) kategóriába sorolható – ahová a matematika is tartozik –, ezek közül 110 nyerte el a támogatást.

Tardos Gábor már a Rényi Intézet tizenegyedik kutatója, akit az ERC támogatásra méltónak talál. Gratulálunk és a projekt megvalósításához sok sikert kívánunk!

További részletek az ERC honlapján olvashatók. A nyertesek teljes listája itt érhető el.