Ugrás a tartalomra

Energia

Az anyagszerkezet, az energia, az űrkutatás, a nanotechnológia kutatási területei

A tudományos kutatások egyik legfontosabb célja évszázadok óta a bennünket körülvevő anyag szerkezetének, tulajdonságainak, viselkedésének és felhasználhatóságának megismerése. Ezt mindig is kiegészítette az a kérdés, hogy honnan vegyük az energiát.

A hazai anyag- és energiakutatás legfontosabb szereplői a HUN-REN Atommagkutató Intézet (HUN-REN ATOMKI), a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (HUN-REN CSFK), a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (HUN-REN EK), a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) és a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont (HUN-REN Wigner FK). Kutatásaik nemzetközi szinten is az élvonalba tartoznak. Egyrészt a saját kísérleti berendezéseikkel, másrészt a nagy nemzetközi infrastruktúrákkal együtt vagy megaprojektek tagjaiként érnek el jelentős eredményeket, melyek a sikeres technológiatranszfernek köszönhetően sok esetben a hazai ipar számára is versenyelőnyt tudnak biztosítani.

A világűrkutatás a legfejlettebb csúcstechnikát igénylő diszciplínák közé tartozik. A korábbi évtizedekben a HUN-REN öt kutatóhelyén – a HUN-REN ATOMKI-ban, a HUN-REN CSFK-ban, a HUN-REN EK-ban, a HUN-REN TTK-ban és a HUN-REN Wigner FK-ban – jöttek létre világszínvonalú űrkutatási kompetenciák. A HUN-REN EK-ban például az európai űripari szabványoknak megfelelő, az Európai Űrügynökség által auditált űrkutatási fejlesztőlaboratórium és űripari tesztközpont létesült.

A kutatóhálózat űrtevékenységgel foglalkozó munkatársai komoly nemzetközi űrprogramokban vettek és vesznek részt, köztük űrszondás bolygóközi küldetésekben, földmegfigyelő programokban, a Nemzetközi Űrállomás programban, az Artemis holdprogramban vagy éppen a robotikus Mars-küldetésekben. Az ezzel kapcsolatban felhalmozott szellemi tőke az innovációban, az oktatásban, valamint közhasznú feladatok teljesítésében is hasznosul.

A HUN-REN CSFK és a HUN-REN Wigner FK több jelentős európai űrcsillagászati misszióban is kutatási partner. A HUN-REN ATOMKI a nagybolygók közelében zajló sugárkémiai folyamatokat vizsgálja az EUROPLANET együttműködés keretében. A HUN-REN EK, a HUN-REN FI és a HUN-REN Wigner FK kutatói az űridőjárás-figyelő és -modellező vizsgálatok prominens résztvevői, emellett az űridőjárási műszerek és fedélzeti eszközök fejlesztésében is részt vesznek.

A Kormány 2020-ban tette közzé a Nemzeti Energiastratégiát, amely az európai törekvésekkel összhangban 2050-ig az energiatermelés teljes dekarbonizációját tűzte ki célul. A stratégia egyik fő pillére az energiaellátás biztonsága és az importtól való függés csökkentése. Az energiagazdálkodás terén alapvető feladat az energiatakarékos és környezetbarát megoldások keresése, új anyagok és technológiák kidolgozása, valamint ezek használata. E stratégiába illeszkednek a HUN-REN kutatás-fejlesztési céljai is, amelyek között szerepel a hazai nukleáris kompetencia fenntartása, illetve a következő évtizedek technológiai kihívásaira való felkészülés. A jövő új technológiáinak kifejlesztéséhez, a magfúzióra alapozott energiatermelés és a negyedik generációs atomerőművek támogatásához, illetve a nukleáris üzemanyagciklus zárásának a megoldásához összehangolt kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység szükséges.

Az energiakutatások területén kiemelhetők a HUN-REN EK és a HUN-REN TTK megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó kutatásai, amelyek célja a megújuló források energetikai hasznosításának elősegítése új energiatárolási és -átalakítási módszerekkel. Ezek közé tartozik az időjárásfüggő, megújuló alapú villamosenergia-termelés időszakos többlettermelésének tárolását támogató megoldások kifejlesztése, valamint nagy hatékonyságú, fenntartható, hosszú élettartamú, olcsó és biztonságos tüzelőanyag-cellák és lítiumion-elemek gyártásának előkészítése, kísérleti kutatása.