Ugrás a tartalomra

A HUN-REN BLKI kutatóinak tanulmánya szerint a pikkelyek alakja és mérete segíthet a fajmeghatározásban, illetve fontos információt ad az egyes halfajok élőhelyigényéről

Hírek

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (HUN-REN BLKI) munkatársai legújabb kutatásukban arra keresték a választ, hogy az édesvízi halak pikkelyeinek alakja és mérete használható-e a faj meghatározására, illetve a vizsgált fajok ökológiai igényeinek megismerésére. A tanulmány a Fish and Fisheries című tudományos szaklapban jelent meg.

Az öt biogeográfiai régióból származó 193 halfaj – köztük sok múzeumi, konzervált példány – adatait felhasználó vizsgálat eredményei szerint mind a pikkelyek alakja, mind relatív (a testhosszhoz viszonyított) méretük genetikailag meghatározott, így alkalmas magasabb rendszertani kategóriák elkülönítésére, sőt a méret- és alakadatok együttes használatával akár a halfaj meghatározása is lehetséges.

pikkely

Pikkelymintavétel gyöngyöskoncérról Fotók: HUN-REN BLKI


A pikkelyek relatív mérete emellett jól használható az ökológiai igények jellemzésére is. A magyar kutatók eredményei szerint az áramlóvizet kedvelő halfajok pikkelyei általában kisebbek, mint a dús növényzetű állóvizeket előnyben részesítő rokon fajoké. A pikkely-morfológia ígéretes kiegészítő eszköz lehet az eddig kevésbé ismert fajok élőhely-preferenciájának, illetve a niche-szegregáció speciációs folyamatokban betöltött szerepének jobb megismeréséhez. Az eljárás segítheti a halfaj meghatározását olyan esetekben is, amikor csak a pikkelyek állnak rendelkezésre (pl. régészeti vagy paleontológiai leletek esetében).

BLKI kutatő

Ritka fajok pikkelyei is bekerültek az adatbázisba (a képen egy dunai galóca példány látható)

A kutatók vizsgálati eredményeik mellett a statisztikai elemzések során felhasznált pikkelyek fotóiból készült adatbázist is nyilvánossá tették. A HUN-REN repozitóriumában szabadon hozzáférhető adatbázis az oktatásban és a kutatásban is segíthet, valamint a gépi tanulás céljaira is felhasználható lehet.

halpikkelyek

A sugarasúszójú halak pikkelyei igen változatosak, alakjuk és relatív méretük jól használható fajok elkülönítésére

pikkely

A kutatók vizsgálataik során olykor többszáz éves múzeumi példányok pikkelyeit is elemezték