Ugrás a tartalomra

A látás-helyreállításhoz kapcsolódó alapkutatásokat végző kutatóintézet nyílik Budapesten Roska Botond professzor és Rózsa Balázs, a KOKI munkatársa vezetésével

Hírek

BrainVision Center néven új kutatóintézetet alapítanak Budapesten Roska Botond Svájcban dolgozó kutatóprofesszor és Rózsa Balázs, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársának vezetésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával. Az intézet a látás-visszaállítás területén úttörő eredményeket elérő Roska Botond professzor tevékenységét támogathatja olyan feladatok ellátásával, mint a központi idegrendszeri betegségek diagnózisához és terápiájához szükséges alapkutatási folyamatok előkészítése, valamint a látás-helyreállításhoz kapcsolódó alapkutatási program megvalósítása. Emellett a központban lehetőség nyílik a fény és az agy kölcsönhatására épülő optikai rendszerek fejlesztésére is.

A kutatóintézet 2021. november 22-én tartott alapító ünnepségén többek között Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondott beszédet. A miniszter hangsúlyozta, hogy a projekt támogatásával az volt a céljuk, hogy a látás helyreállításán dolgozó Roska Botond Magyarországon is folytassa tevékenységét.

Roska Botond, a bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology vezetője, a Semmelweis Egyetem vendégprofesszora az ünnepségen az általa kidolgozott látás-visszaállító terápia eddigi eredményeiről tartott előadást. Elmondta, hogy eddig öt betegen alkalmazták eredményesen az eljárást. Azt is hangsúlyozta, hogy még hosszú út vezet odáig, hogy több embert bevonjanak a terápiába, és a kezelés eredményeként ne csak objektumokat észleljenek a páciensek. „Ez olyan, mint a Himaláját megmászni, most vagyunk az alaptáborban” – szemléltette a professzor. Hozzátette, hogy most következik a munka technológiai része.

Az együttműködés kiemelt szereplői között említette Szabó Arnoldot, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi tanársegédjét, a Retina Laboratórium vezetőjét, Rózsa Balázst, a KOKI munkatársát, a Femtonics Kft. tulajdonosát és alapítóját, valamint Nagy Zoltán Zsoltot, az egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatóját.

Rózsa Balázs előadásában arról beszélt, hogy a BrainVision Centerben az új molekuláris biológiai módszertani megoldások és a 3D-s lézermikroszkópos technológia segítségével folyó munka eredményeként lehetőség nyílik a látás-helyreállító terápiák hatékonyságának vizsgálatára. Ezenfelül optogenetikai választ találhatnak majd a központi idegrendszer több olyan betegségére is, mint a depresszió, a demencia vagy az epilepszia. A centrumban egy úgynevezett „mindent az egyben” mikroszkóptechnikát szeretnének felhasználni, amely egyetlen készülékben ötvözi a kétdimenziós és háromdimenziós technikák összes előnyét – tette hozzá.

Az új eljárás lehetővé teszi, hogy az agyban elhelyezkedő, különböző genetikai módszerekkel jelölt sejttípusokat mozgás közben vizsgálják. Ezzel azt is meg tudják állapítani, hogy a különböző látás-helyreállító genetikai terápiák milyen hatékonysággal állították helyre a retina működését – hangsúlyozta Rózsa Balázs.

Erőss Loránd idegsebész professzor együttműködése révén a BrainVision Center a világ egyik legjelentősebb humán transzlációs központja is lesz. A projektnek jelenleg az előkészítő munkálatai zajlanak, a kutatóintézet várhatóan decemberben kezdi meg működését.

Fotó: MTI