Ugrás a tartalomra

A nemzetközi Agykutatás Hete programsorozat keretében immár 12. alkalommal tartanak tudománynépszerűsítő előadásokat az ELKH intézeteinek kutatói

Hírek

Március 16-21-ig tizenkettedik alkalommal rendezik meg a nemzetközi Agykutatás Hetét, amelynek keretében az eseményhez csatlakozó hazai intézetek kutatói változatos tudománynépszerűsítő programokkal várják az érdeklődőket az online térben.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézetek közül a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI), a Természettudományi Kutatóintézet (TTK), valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) kutatói vesznek részt az eseményen. Ezenkívül csatlakozott a programhoz az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem több tanszéke is.

Az Agykutatás Hete programsorozaton az emberi agy működésébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Az emberi agy az orvostudomány egyik legizgalmasabb, ugyanakkor sok szempontból legkevésbé feltérképezett területe, ezért a kutatók évről évre más érdekes, agykutatással kapcsolatos témakörrel készülnek.

A program részeként a kutatók bemutatják az agykutatást segítő modern technikai újításokat, valamint ezek idegrendszeri fejlődésre gyakorolt hatásait. Az előadások választ adnak többek között arra is, hogy milyen agyi eredetű betegségek megoldásán dolgozik az orvostudomány, mi a kapcsolat az agyhullámok és a zeneszerzés között, vagy hogy hogyan kell elképzelni egy agykutatással foglalkozó labort.

Az aktuális tematika mellett minden évben állandó programokkal is várják a látogatókat. Ilyen többek között a Viselkedéstudományok játszóháza, az Agyunk képekben – képek az agy szerkezetéről és működéséről –, a viselkedés idegtudományi hátterét bemutató előadás-sorozat, vagy a Fejezetek az agykutatás történetéből című program.

Az SZBK kutatói rajzpályázatot is hirdettek általános- és középiskolások számára „Kelj fel és járj! A neurorobotika a mozgásbetegségek szolgálatában” címmel. A pályázat részletes kiírása a https://agykutatas.brc.hu/ weboldalon érhető el, a pályaműveket március 12-éig várják; ezeket szintén ezen a weboldalon mutatják majd be.

A programok többsége szabadon elérhető a megadott csatlakozási linkre kattintva, regisztráció csak három szegedi előadás esetében szükséges.