Ugrás a tartalomra

Az ELKH négy fiatal kutatója kapott Pro Scientia Aranyérmet 2021-ben

Hírek

2021-ben az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) négy fiatal tehetsége kapott Pro Scientia Aranyérem kitüntetést. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontból (CSFK) Csörnyei Géza Attila, a Természettudományi Kutatóközpontból (TTK) Kern Dóra, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból (SZBK) Meszlényi Valéria Éva, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből (KOKI) Pejtsik Diána kapta meg a díjat kiemelkedő tudományos összteljesítménye elismeréseként. A Pro Scientia Aranyérem kitüntetést Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke és Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke közösen adták át 2021. november 24-én az MTA Dísztermében.

Az OTDT 1988-ban határozott úgy, hogy az egyetemisták és a főiskolások alkotókészségének kibontakoztatása, szaktudásának elmélyítése, a tehetség, az egyéni teljesítmények jobb megbecsülése és elismerése céljából Pro Scientia Aranyérem kitüntetést alapít.

Pro Scientia

A kitüntetésben az az egyetemi hallgató részesülhet, aki tanulmányai során az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújt, és arról pályamunkák, előadások vagy irodalmi, művészeti és tudományos alkotások formájában számot ad. A Pro Scientia Aranyérem tehát nem egy-egy konferencián bemutatott előadást, pályamunkát ismer el, hanem a hallgatói összteljesítmény alapján a kiemelkedő tudományos-kutatói egyéniséget díjazza. Az először 1989-ben kiosztott díjat 2021-ben 48 fiatal kutató nyerte el.

Az ELKH 2021-ben Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesült fiatal kutatói:

Csörnyei Géza Attila – CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet
Kern Dóra – TTK Szerves Kémia Intézet, Kémiai Biológia Kutatócsoport
Meszlényi Valéria Éva – SZBK Biofizikai Intézet, Neuronális Plaszticitás Kutatócsoport
Pejtsik Diána – KOKI Transzlációs Magatartás Idegtudomány Kutatócsoport