Ugrás a tartalomra

Gábor Dénes-díjat kapott Dr. Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője

Hírek

Dr. Váncza Józsefet, az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) laborvezetőjét a NOVOFER Alapítvány Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriuma a legnevesebb műszaki alkotók elismerésére szolgáló Gábor Dénes-díjjal tüntette ki. A 2021-es év tíz díjazottját a tavaly év végén hozták nyilvánosságra, a díjátadási ünnepséget idénre halasztották.

Dr. Váncza Józsefet a mesterséges intelligencia műszaki alkalmazásainak kifejlesztése terén végzett munkájáért ismerték el a Gábor Dénes-díjjal. Kutatói tevékenysége kimagasló a fejlett robotikai alkalmazások, intelligens vezérlések és okos energetikai rendszerek kialakítása, az ember-robot együttműködés, továbbá a kooperatív és fenntartható termelés terén.

A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. 2021-ben immár 33. alkalommal ítélték oda a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat, amelyet napjainkig 256-an kaptak meg.

Váncza József
Dr. Váncza József (fotó: Sebestyén László)

Váncza József 1960-ban született Budapesten. Diplomáját 1984-ben szerezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki Karán, 1994-ben lett a műszaki tudományok kandidátusa. Egyetemi végzése óta a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársa, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium társalapítója, 2015-től vezetője. Kutatási területei a mesterséges intelligencia műszaki alkalmazásai, termelésinformatika, kiber-fizikai gyártórendszerek, ember-robot együttműködés, kooperatív és fenntartható termelés hálózatokban. Munkája során mindvégig az egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködését kezdeményezte, az innovációs folyamat gyorsítására törekedett. Három évtizede vesz részt az egyetemi oktatásban, elsősorban a BME Gépészmérnöki Karán tanít, ahol a Gyártástudomány és ‑technológia Tanszék docense (2007-től). Az International Academy for Production Research (CIRP) rendes tagja (2008-től), ahol a Production Systems and Organisations bizottság volt elnöke 5/6 (2016–2019), a szerkesztőbizottság alelnöke (2021-től). A Magyar Mérnökakadémia (2015-től) és International Academy of Engineering and Technology (AET) tagja (2021-től). 200 feletti tudományos közleményére eddig mintegy 3000 nemzetközi hivatkozást kapott, 7 nemzetközi szabadalom részese.

Váncza József 2021-ben lett a CIRP Annals – Manufacturing Technology szerkesztőbizottságának elnökhelyettese, nagyapja történetéről pedig a 2021. decemberi Forbes magazin közölt történelmi cikket. 2020 januárjában Dr. Monostori Lászlóval, a SZTAKI igazgatójával közösen publikált egy tanulmányt a koronavírus-járvány utáni világ gyártási folyamatairól.

Bővebb információ a díj hivatalos weboldalán érhető el.