Ugrás a tartalomra

Három ELKH-s fiatal kutató munkáját ismerték el Junior Prima díjjal 2021-ben

Hírek

Idén tizenötödik alkalommal ítélték oda a Junior Prima díjat a „Magyar Tudomány” kategóriában azoknak a 33 évnél fiatalabb tudósoknak, akik kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez. Az idei díjazottak között volt Gilyén András Pál, az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (Rényi) matematikusa, Pósfai Balázs, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) kutatója és Szatmári Gábor, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének főmunkatársa is.

A Prima Primissima díj alapítói 2007-ben határoztak úgy, hogy önálló díjat alapítanak a fiatalabb korosztály támogatására. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) társalapítóként a kezdetektől jelen van a Junior Prima díj „Magyar Tudomány” kategóriájának odaítélésénél, hogy évről évre újabb generációk számára állítson példaképeket a díjazottak személyében. A jelöltekre tudósok, kutatók, intézményvezetők tesznek javaslatot, majd az MFB felkérésére összeült szakmai bizottság választja ki a nyerteseket.

A tehetséges fiatalok támogatása különösen fontos, hiszen a jövőnk az ő kezükben van. A Junior Prima díj ezért ösztönzést kíván adni – mind szóban, mint anyagi szempontból – az ifjú tehetségek kibontakozásához. A fiatal kutatóknak rendkívül fontos megerősítést jelent, ha eredményes munkájukat és kiváló teljesítményüket elismerés kíséri.

Gilyén András Pál a Rényiben Marie Curie-ösztöndíjjal kutat. Fő kutatási témája a kvantumos algoritmusok és a számítástudomány területe, azon belül főleg a lineáris algebrai eljárások (kvantumos szingulárisérték-transzformáció és blokk-beágyazott mátrixok), az optimalizáció és a kvantumos bolyongás témaköreivel foglalkozik.

Pósfai Balázs munkatársaival az agy fő immunsejtjeinek, a mikroglia sejteknek az egészséges és patológiás idegrendszeri folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálja. A mikroglia közvetlen hatást fejthet ki az idegsejtekre, s ennek részletes feltérképezése új dimenziót nyithat a rendkívül komplex idegrendszeri folyamatok megértésében.

A Junior Prima „Magyar Tudomány” kategória 2021-es díjazottainak listája ezen a linken érhető el.

A Junior Prima díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta magára. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Energetika Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarékbank pedig a színházi művészet területén tevékenykedő kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.