Ugrás a tartalomra

Két jelentős környezettudományi projektjét is bemutatta az ATOMKI a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón

Hírek

Az ELKH Atommagkutató Intézet (ATOMKI) két jelentős környezettudományi projektjét is bemutatta a 2021. november 29. és december 5. között megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón. A visegrádi országok fenntartható fejlődéssel foglalkozó közös rendezvényének célja az volt, hogy felhívja a széles közönség, különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, illetve bemutassa, hogy ezek a negatív változások még visszafordíthatók.

A Planet Budapest egy héten keresztül számos szakmai kiállítót sorakoztatott fel, akik technológiai fejlesztéseikkel, innovatív termékeikkel és szolgáltatásaikkal segíthetik elő a fenntarthatósági fordulatot. A kiállítók látványos, szórakoztató és informatív programok keretében átfogó képet adtak a természetről, életmódunkról, a minket körülvevő folyamatokról, kézzelfogható megoldásokat kínálva a fenntartható hétköznapokhoz.

Az expón az ATOMKI GINOP pályázatokkal támogatott Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központja (IKER) és a Nemzetközi Radiokarbon AMS Kompetencia- és Képzési Központ (INTERACT) is ismertette a szélesebb közönséggel tudományos tevékenységét, céljait és eddigi fejlesztéseit. A kutatók bemutatták a fenntarthatóság témakörébe illeszkedő jelentős eredményeiket, illetve jelenlegi környezettudományi kutatásaikat.

Az IKER és az INTERACT izotópanalitikai kutatásokon alapuló fejlesztéseket foglal egységes keretbe. A projektekben a kutatók geokémiai és izotópanalitikai műszeres elemzési módszereket alkalmaznak a környezetünk, a légkör, a talaj és a vizek folyamatainak kutatása céljából. Az ATOMKI standjánál a látogatók a témához kapcsolódó kutatások folyamatairól tájékozódhattak, továbbá hasznos eszmecserét folytathattak fiatal és tapasztalt kutatókkal a kutatások folyamatáról, a vizsgált mintákról és nem utolsósorban a kutatói életpályáról.

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János felvetésével összhangban az ATOMKI kutatói a kritikus indiai ivóvízhelyzettel is elkezdtek már foglalkozni, így egy magyar–indiai TéT pályázat keretében a Gangesz-síkság sekély ivóvízrétegeinek kormeghatározását fogják elvégezni, ezzel támogatva a fenntartható ívóvíztermelés biztosítását.