Ugrás a tartalomra

Közszolgálati feladatkörében ingyenes ökológiai és kulturális programokkal várja a vácrátóti botanikus kertbe látogatókat az Ökológiai Kutatóközpont a KÖB fesztiválon

Hírek

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) ingyenes programokkal várja az érdeklődőket a Kert a köbön projekt idei záróeseményére, a KÖB fesztiválra, mely háromnapos utazást ígér a látogatóknak a kultúra, az ökológia és a botanika világában. Az augusztus 27. és 29. között megrendezésre kerülő fesztiválon egész napos tematikus programokkal, interaktív foglalkozásokkal, előadásokkal és moderált beszélgetésekkel, gyerekeknek szánt művészeti, tudományos és irodalmi programokkal, valamint a fiatalokat is megszólító hazai könnyűzenei együttesek koncertjeivel igyekeznek a szervezők széles társadalmi rétegek érdeklődését felkelteni.

Az ÖK az IPCC klímavédelmi jelentés után még aktívabban fordul a társadalom felé annak érdekében, hogy közelebb hozza a lakossághoz az ökológia fontos kérdéseit, segítse a hétköznapi embereket a fenntarthatóság, a biológiai sokféleség és a klímaváltozás alapvető kérdéseinek megértésében. A három kutatóintézetet tömörítő központ idén nyáron ezért Kert a köbön címmel egy programsorozatot indított útjára, amely a kultúra és a tudománykommunikáció eszközeivel szolgálja ezt a célt. A kutatók a szélesebb társadalom megszólítása érdekében ezúttal valódi élmények közvetítésével törekszenek az ökológiai rendszerek láttatására és megszerettetésére, a kutatói műhelymunkába való betekintés által maradandó személyes emléket nyújtva a természetre fogékonyaknak. A program célja a tudományt első kézből, hitelesen, mindenki számára érthetően közvetíteni, és ehhez most a művészetet is segítségül hívják.

„Az első barlangrajzok elkészítése óta alapvető vágya az embernek a természet megismerése, ahogy az is, hogy környezetével való kapcsolatát művészi megformálással írja le. A mai világban végbemenő folyamatok érdemi megértéséhez és a fenntarthatóság holisztikus szemléletének kialakításához továbbra is szükség van a tudományos tudás és a kultúra összekapcsolására” – összegezte a projekt küldetését Dr. Garamszegi László Zsolt, az ÖK megbízott főigazgatója.

A tematikának megfelelően a kutatók az általuk szervezett játékok, élményséták és kiállítások segítségével bemutatják a természet akusztikus világát, a kunhalmokat és a hagyományos ökológiai tudást, valamint az erdőökológia fontos kérdéseit is körbejárják. A fesztivál tudományos programja az éjszakai denevérhang-vadászattól egy pásztorcsalád bemutatkozásán át egészen a tudományos erdőmérésekig terjed, az esti koncerteken pedig olyan kedvelt könnyűzenei fellépők szórakoztatják a közönséget, mint Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, az Aurevoir és Szabó Balázs Bandája. Az izgalmas tudományos programokon és az esti koncerteken a vendégek ingyenesen vehetnek részt, csupán az általános kerti belépő megvásárlása szükséges. A beléptetés gördülékenysége érdekében a szervezők javasolják a webshopon elérhető elővételi lehetőség igénybevételét.

A programról bővebb információ itt olvasható.