Ugrás a tartalomra

„Legyen ökoszisztéma-miniszter!” címmel szimulációs játékot készítettek az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai

Hírek

Mindenki szeret játszani, például komoly döntéshozóként egy egész ország sorsát irányítani egy stratégiai játékban. Mi lenne, ha miniszterként döntéseket hozhatnánk Magyarország ökoszisztémáinak sorsáról – és már ma megtudnánk, hogy ezeknek a döntéseknek mi lenne a hatása évtizedek múlva? Vajon jó, kevésbé jó, vagy éppen teljesen elhibázott döntések voltak? Most ezt játszhatják el az érdeklődők az „Ökoszisztémák fenntartható működtetése – felfedezésekkel a klímaváltozás, a tájhasználat és az inváziók hatásának mérsékléséért” című GINOP-projekt zárásaként az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban (ÖK) fejlesztett „Legyen ökoszisztéma-miniszter!” elnevezésű ökológiai szimulációs játék során.

Az ÖK kutatói a 2016-ban indult projekt keretében az elméleti ökológia legkiválóbb módszereinek alkalmazásával, valamint többféle idő- és térbeli léptéken végzett esettanulmány kiértékelése révén nagy erőkkel kutatták a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatás közötti kapcsolatok tér- és időbeli összefüggéseit. A biodiverzitás-krízisért elsősorban öt közvetlen, de egymással összefüggő tényező felelős: az élőhelypusztítás, a természeti erőforrások túlzott használata, a környezetszennyezés, egyes idegenhonos fajok veszélyes térnyerése és a klímaromlás. Ezért ezeknek a tényezőknek a magyarországi élővilágra gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, eredményeikről számos világszínvonalú publikációban számoltak be.

A tudományosan igazolt eredményeken túl azonban időnként szükség van a baljós ökológiai változások és a lehetséges forgatókönyvek hatásainak előrejelzésére is, ami bár tele van bizonytalanságokkal, mégis irányt mutat az útkeresésben. A „Legyen ökoszisztéma-miniszter!” című ökológiai szimulációs játékot éppen ezzel a céllal fejlesztették ki a kutatók. A résztvevők játékos formában kapcsolódhatnak be a döntéshozói folyamatba, amelynek során megismerhetik döntéseik lehetséges hosszú távú kimenetelét, valamint azokat a lépéseket is, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ökoszisztéma-szolgáltatások, végső soron pedig a társadalmi jóllét ökológiai feltételei fennmaradjanak.

Az ÖK kutatói minden érdeklődőt játékra invitálnak: kattintson ide, és legyen ökoszisztéma-miniszter Ön is!