Ugrás a tartalomra

Március 13-án egy napra a Svábhegyi Csillagvizsgálóba érkezik a látássérültek számára összeállított, ingyenesen látogatható Tapintható Univerzum című kiállítás

Hírek

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Svábhegyi Csillagvizsgálójába március 13-án érkezik, és ingyenesen látogatható a Bakonyi Csillagászati Egyesület Tapintható Univerzum című kiállítása. Az egynapos tárlaton a vak és gyengénlátó közönség tapintható, domborított, egyedileg fejlesztett modellek segítségével ismerheti meg a Naprendszer égitestjeit. A hiánypótló kiállítás célja, hogy a látássérültek számára is megismerhetővé tegyék az univerzum csodáit.

Forrás: www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu

A kiállítási tárgyak között található 77 darab 3D-nyomtatással készült tapintható makett és kilenc egyedileg készített, kézzel formázott modell. A 3D-makettek részletesen bemutatják a Naprendszer 46 égitestjét, azok érdekes felszínformáival együtt. Emellett a tárlaton egy kő-, illetve két vasmeteoritot, továbbá egy becsapódások során képződő, úgynevezett tektitet is megtapinthatnak a látogatók. A vasmeteoritoknak nemcsak a tapintásuk vagy a súlyuk érdekes, hanem az illatuk is jellegzetes.

Forrás: www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu

A bemutatott valódi vasmeteoritok között megtalálható az argentin Campo del Cielo-hullás egy 3,5 kilogrammos példánya, valamint az amerikai Canyon Diablo. A kiállításra a Canyon Diablo által vájt arizonai Barringer-kráter tapintható modellje is elkészült.

A program minden látogató számára díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött. A makettekhez tartozó hanganyagok meghallgatásához NFC vagy QR-kód olvasására alkalmas okostelefon és fülhallgató szükséges.

Bővebb információ a kiállításról a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán található.