Ugrás a tartalomra

Négy ELKH-s kutató is az idei Lendület Program nyertesei közé került

Hírek

Nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutatók kezdhetik meg az Akadémia kiválósági programjának támogatásával áttörő eredményeket ígérő kutatásaikat hazai kutatóhelyeken.

A 2021-es Lendület Program ELKH-s díjazott kutatói:

Név Kategória Kutatási intézmény Kutatási téma
Biró Péter II. Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont Mérnöki közgazdaságtan párosítási piacokon
Szalma Ivett I. Társadalomtudományi Kutatóközpont A reprodukcióval kapcsolatos döntések többszempontú vizsgálata európai összehasonlításban a (poszt)-pandémiás korszakban
Tuboly Ádám Tamás I. Bölcsészettudományi Kutatóközpont Érték-polarizáció a tudományban
Virosztek Dániel I. Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Klasszikus és kvantum Wasserstein terek geometriája és kvantum divergenciák

A Lendület Program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése kutatóintézetekben, egyetemeken, közgyűjteményekben és közintézményekben folyó kutatások dinamikus megújításával, valamint kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület Program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást.

A Lendület Program azoknak a kutatóknak nyújt továbblépési lehetőséget, akik korábban már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra.

Pályázni két kategóriában lehetett:

A Lendület I. támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhatnak, akik 38 évnél fiatalabbak (1983. augusztus 31. után születtek), PhD-fokozatukat 2017. szeptember 1. előtt szerezték meg, továbbá korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

A Lendület II. támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akik 45 évnél fiatalabbak (1976. augusztus 31. után születtek), rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon, illetve a Lendület program vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázat keretében korábban már támogatást nyertek.

A pályázati kiírásra idén 64-en jelentkeztek. Közülük 15-en – 10 férfi és 5 nő – nyerték el az akadémiai támogatást.

A Lendület I. kategóriában 10, a Lendület II. kategóriában pedig 5 kutató.

A bölcsészet- és társadalomtudományok területéről 3-an, az élettudományok területéről 5-en, a matematikai és természettudományok területéről pedig 7-en kerültek a támogatottak közé.

A nyertesek túlnyomó többsége – 11-en – valamelyik hazai egyetemen, 4-en pedig az ELKH intézeteiben alakíthatnak önálló kutatócsoportot.

(A sajtónyilvános eredményhirdetés várhatóan szeptemberben lesz.)

Forrás: mta.hu