Ugrás a tartalomra

Őszi pompájában tekinthető meg az ország leggazdagabb juhargyűjteménye a Nemzeti Botanikus Kertben

Hírek

E hetekben zajlik a természet egyik leglátványosabb folyamata, a fák őszi lombszíneződése és lombhullása, amely a biológiai sokféleségnek köszönhetően különösen káprázatos évente visszatérő jelenség. Az egyik legragyogóbban színesedő lombú fák a juharok, a leggazdagabb hazai juhargyűjtemény lombkoronája pedig szintén ebben az időszakban pompázik az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz (ÖK) tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben.

DSC_1152

A Botanikus Kert kelet-ázsiai parcelláinak főútja mentén közel félszáz juhar található. Az október folyamán erre sétálók így a meleg narancsvöröstől kezdve, a bársonybarnán, a karmazsinvörösön, a fahéjszínen, a borvörösön át, egészen a mályvarózsaszínig és az aranysárgáig terjedő színskálán tekinthetik meg a fák színeződő lombjait.

A látványos jelenség hátterében a levelek zöld színét adó zöld színtestek (kloroplasztiszok) színanyagának lebomlása áll, melynek következtében a korábban elfedett egyéb színtestek (kromoplasztiszok), valamint más, a sejtnedvben oldott színanyagok ősszel érvényesülni tudnak. Gyakran megfigyelhető, hogy a zöld szín a szállító-edénynyalábok, a levélerek mentén marad meg legtovább, a levelek többi része pedig különböző, változatos színeket ölt.

DSC_1896

„A Kert korábbi dendrológusa és nyugalmazott vezetője, Kósa Géza (1950-2021) expedíciós útjainak, szakértelmének és nemzetközileg is elismert munkásságának köszönhetően közel 160 juharfaj és -fajta tenyészik a vácrátóti kertben. A juharok lombhullató vagy örökzöld fák, változatos, formagazdag levelekkel, sokszor különleges, mutatós kéreggel, csodálatos őszi lombszínnel. A Kárpát-medencében öt őshonos juharfaj, Kelet-Ázsia mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területein azonban mintegy 100 faj él, amelyek közel fele megtekinthető a Nemzeti Botanikus Kert gazdag gyűjteményében” – mondja Fráter Erzsébet, a Botanikus Kert egyik kurátora.

Legismertebb közülük a magas díszértékű ujjas juhar (Acer palmatum), amelyet jellegzetes, finoman szeldelt levél jellemez. Közkedvelt dísznövény, a távol-keleti nemesítők mintegy 250 fajtáját állították elő levélforma, szín, habitus, termés és őszi lombszín szerint szelektálva, ezekből jó néhány megtekinthető Vácrátóton.

A háromerű juhart (Acer buergerianum) hazánkban leginkább a bonszai kedvelői ismerik, mert az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb törpésíthető fafaj. Kelet-Ázsiában azonban igen kedvelt díszfa, Japánban gyakran ültetik utcai sorfának. Ősszel lombszíne nagyon változatos, vérpirossal tarkázott olajzöld, ragyogó karmazsinszínű, narancsvörös, aranysárga, sárga-vörös tarka, színeződése a termőhely függvénye.

A foszlókérgű juhar (Acer triflorum) az egyik leglátványosabban színeződő fa, minden egyes példánynak más színárnyalatú az őszi lombja, amely ragyogó narancssárga, skarlátpiros, bordó, aranysárga vagy őzbarna is lehet. Ovális koronájú, lomhullató fa, mely Koreában egyike a legkedveltebb utcai sorfáknak. Nevét arról kapta, hogy törzsén a sárgásbarna, vöröses kéreg hosszanti, vékony csíkokban hámlik, jellegzetesen „kócos” felszínű.

Hasonlóan szép az eltéveszthetetlen papírkérgű juhar (Acer griseum) is, törzsének színe ugyanis jellegzetes, élénk narancsvörös, vörösbarna kérge pedig papírnemű csíkokban, foltokban leváló. Őshazájában, Kínában ma már ritka, veszélyeztetett faj. Messzire rikító őszi lombszíne élénk skarlátvörös, de ezek a törzsükkel is díszítő juharok később, a lombhullás után is feltűnnek a kertben. Nem meglepő, hogy az enyhe telű Angliában oly divatos télikertek népszerű növényei.

DSC_2216

A Nemzeti Botanikus Kert egész évben nyitva tart, október végéig pedig továbbra is kitüntetett kedvezménnyel várja a járványügyben helytálló egészségügyi dolgozókat. Október folyamán várhatóan belép a kertbe az év százezredik látogatója is, aki éves bérletet kap ajándékba.

További információ itt található.