Ugrás a tartalomra

Robotpilóta-funkciókat teszteltek a SZTAKI kísérleti repülőgépén

Hírek

Az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium „Szenzor és aktuátor hibadetektálás” alprojektjéhez kapcsolódóan újra levegőbe emelkedett az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Sindy elnevezésű kísérleti repülőgépe. A 2021. november 16-ai eseményről videófelvétel készült, amely az alábbi videófelvételeken megtekinthető.

A Sindy repülőgép egy, a SZTAKI-ban fejlesztett kétmotoros, osztott kormányfelületű repülőgép. Fejlesztésének kettős célja volt: egyrészt egy olyan kamerarendszer hordozása (lásd 1. ábra), amellyel vizuális információkon alapuló navigációs és akadályelkerülő algoritmusok fejleszthetők, másrészt egy meghibásodás esetén is biztonságos platform kialakítása a két motorral és az osztott kormányfelületekkel.

A mostani első repülések célja a fedélzeti rendszer megfelelő működésének kézi repülésben való ellenőrzése után az úgynevezett kaszkádszabályzás elemeinek tesztelése volt. Először azt vizsgálták meg, hogy képes-e a gép a szárnyat és a törzset aktív szabályozással vízszintes helyzetben tartani repülés közben. Ezt követően az adott szögű bedöntés, illetve bólintás képességét vizsgálták, amely az útvonal-navigáció és a magasságkövetés alapja. Ezek a funkciók megfelelően működtek, így megkezdődhetett az ezekre épülő magasság- és sebességtartás tesztelése. Mindkettő elfogadható volt, de a sebességtartást a jövőben még javítani tervezik. A következő lépés az útvonalpontok, illetve megadott pályagörbék követésével történő navigációs repülés lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=abWu1yk4e8o

A tesztelésben az Aero Média Kft. működött közre.

kamerarendszer Sindy
Kamerarendszer a SZTAKI Sindy repülőgépén

A Sindy fejlesztésének lépései

Fejlesztését követően – 2014 és 2017 között – a repülőgép azonnal a SZTAKI „látni és elkerülni” rendszerre irányuló kutatásainak kiemelt elemévé vált. Segítségével 2016-ban a SZTAKI kutatói a világon az elsők között mutattak be működő monokamera-alapú „látni és elkerülni” rendszert, amely képes volt a szemből érkező kisméretű – tehát nehezen észlelhető – Ultrastick repülőgép elkerülésére csupán fedélzeti érzékelés és számítások alapján. Ez a művelet az alábbi felvételeken megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=IsGFFsfCPow

https://www.youtube.com/watch?v=8DJL-HI4Gz8

A „látni és elkerülni” kutatás ezt követően a VISION EU H2020 projektje lett, ahol a SZTAKI kutatói fedélzetikamera-alapú leszállítórendszer fejlesztésében vettek részt, és a „látni és elkerülni” rendszer eredményeit kiterjesztették a földi akadályokra is. A repülési kísérleteket az ONERA K-50 repülőgépén végezték, ezért a Sindy repülőgép teljes átépítéséről döntöttek, hogy a Flexop EU H2020 projektben fejlesztett fedélzeti rendszert tudják rajta tesztelni. Az új rendszerrel 2017-ben történtek meg az első repülési tesztek, melyek nyomán aztán a Flexop projekt repülőgépe magabiztosabban végezhette első repüléseit.

2018-ban és 2019-ben került sor a Sindyn működő régi robotpilóta-algoritmusoknak az új fedélzeti rendszernek megfelelő átalakítására és a kapcsolódó hardware-in-the-loop (HIL) környezet kialakítására, amiben a fedélzeti rendszer vezeti a repülőgép szimulációs modelljét. A pandémia okozta 2020-as nehézség után 2021-ben nyílt lehetőség arra, hogy a robotpilótát valós repülés során is teszteljék az immár Flipased EU H2020 projekt keretében, a SZTAKI által továbbfejlesztett fedélzeti rendszer alkalmazásával. A tesztelések alapvető célja, hogy a repülőgépet felkészítsék a továbbfejlesztett kamerarendszerrel való repülésekre annak érdekében, hogy a gyűjtött fedélzetiszenzor- és képi adatokat felhasználják az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium „Szenzor és aktuátor hibadetektálás” alprojektjében. A projekthez kapcsolódó repülések későbbi céljai között szerepel a mesterséges szenzorhibák generálása és detektálása.