Ugrás a tartalomra

Szathmáry Eörs lemondott főigazgatói megbízatásáról, a jövőben a kutatóközponton belül tudományos munkájára kíván koncentrálni

Hírek

Szathmáry Eörs, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) főigazgatója lemondott vezetői megbízatásáról, és közös megegyezéssel 2021. július 31-ei hatállyal távozik az intézmény éléről. Döntését azzal indokolta, hogy főként a tudományos kutatómunkájára kíván koncentrálni, a jövőben a kutatóközponton belül tudományos munkát kíván folytatni.

A főigazgatói pályázati eljárás folyamatban van, az új főigazgató kinevezéséig Garamszegi László, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója látja el a kutatóhelyvezetői feladatokat.

Az ELKH vezetése köszöni Szathmáry Eörsnek az elmúlt két és fél évben főigazgatóként végzett munkáját, amely során jelentős eredményeket ért el az Ökológiai Kutatóközpont modernizálásában. Újjászervezte a teljes központi adminisztrációt (professzionális pályázati és PR-szolgáltatással), megalapította az Evolúciótudományi Intézetet, és átszervezte a volt Duna-kutató Intézetet a szélesebb profilú Vízi Ökológiai Intézetté.

Szathmáry Eörs főigazgatói feladatai mellett mindvégig folytatta a kutatómunkát is, több hazai (pl.: Élvonal) és nemzetközi (pl.: Life – Volkswagen) projektben is részt vett vezető kutatóként. Novemberi határidővel egy ERC Synergy Grant beadására készül egy rangos nemzetközi csapat koordinátoraként. Legjelentősebb kutatási témái a földi élet kialakulása, a tanulás és az evolúció elméletének kapcsolata és általában a nagy evolúciós átmenetek összehasonlító vizsgálata. E széles körű kutatások egyik friss eredménye az a munka, melyben számítógépes szimuláció segítségével a világon elsőként mutatták ki, miként jöhettek létre a kromoszómák a földi élet hajnalán (az elmélet alapjait magyar kutatók dolgozták ki az elmúlt mintegy 33 évben). Jelenleg egy minden eddiginél sokkal érzékenyebb tömegspektrométer létrehozásán is dolgozik egy nemzetközi projektben (Attract), amely nemcsak az élet keletkezésének kísérletes kutatását fogja segíteni, hanem a kémia és a biológia több területén is új távlatokat nyithat meg a kutatók előtt.

Szathmáry Eörs kiemelkedő tudományos munkáját számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el, és több rangos tudományos szervezet választotta tagjai közé.