Ugrás a tartalomra

Szathmáry Eörsöt örökös tagjává választotta az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO)

Hírek

Az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) örökös tagjává választotta Szathmáry Eörsöt, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Ökológiai Kutatóközpont főigazgatóját. Szathmáry Eörs egyike annak a 63 vezető kutatónak a világból, akinek az élettudományok terén elért kiváló teljesítménye elismeréseként most örökös tagságot adományozott a rangos szervezet.

Az 1800 tagot – közöttük 88 Nobel-díjas kutatót – számláló EMBO tudományos közösségéhez idén 52 új tag és további 11 társult tag csatlakozhat a világ 25 országából. A szervezetbe beválasztott kutatók kimagasló eredményeiknek köszönhetik a tagságot, a kiválasztás alapját a tudományos kiválóság és az úttörő kutatótevékenység jelenti. Az újonnan csatlakozók az élettudományok számos területén végeznek kutatásokat, többek között az idegtudomány, a növénybiológia, a sejtbiológia, a szignáltranszdukció (jelátvitel), a fejlődés, a molekuláris medicina és az immunológia terén.

„Az új tagok mindegyike hozzájárult az élettudományok terén folyó kutatások sikeréhez Európában és világszerte” – nyilatkozta Maria Leptin, az EMBO igazgatója. – „Az EMBO tagjai a szervezetben végzett munkájuk révén támogatják a tehetséges kutatókat, ösztönzik az együtt gondolkodást, hozzájárulnak a tudományos kiválóságra törekvő nemzetközi kutatási környezet fejlesztéséhez, és egyúttal a jövő építéséhez.”

szathmary-eors

Az EMBO tagjai több módon is aktív szerepet vállalhatnak a szervezet munkájában: tisztséget tölthetnek be az EMBO Tanácsában és bizottságaiban, fiatal kutatókat mentorálhatnak, illetve részt vehetnek különböző tevékenységekben, mint amilyen például a megalapozott tudománypolitika népszerűsítése. Emellett támogatják a szervezetet abban, hogy a legmagasabb színvonalat tudja biztosítani az EMBO jövőbeni tagjainak és a posztdoktori kutatóknak a kiválasztásában, a szervezet által kínált kurzusok és workshopok kialakításában.

Az 52 új tag az EMBO kormányközi finanszírozást biztosító szervezetének, az Európai Molekuláris Biológiai Konferenciának (EMBC) 18 tagállamából érkezik, a 11 társult tag pedig Ausztráliából, Kanadából, Chiléből, Indiából, Japánból, Szingapúrból, illetve az Egyesült Államokból.

Az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet 1963 óta ismeri el az élettudományok kiváló kutatóit tagjaiként – ekkor választotta meg az EMBO Tanácsa az első 150 tagot. Azóta a tagok minden évben új tagokat jelölhetnek, illetve választhatnak, akik csatlakozhatnak az egyre bővülő illusztris kutatói közösséghez.

Forrás: www.embo.org