Ugrás a tartalomra

Ünnepélyes keretek között átadták a Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium új épületét az SZBK-ban

Hírek

A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium (BNL) 2020-ban jött létre az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) szakmai vezetésével egyedülálló technológiák és terápiás eljárások hazai fejlesztésére. A laboratórium most új épülettel bővült, melynek megépítésére 650 millió forintot, az eszközök beszerzésére pedig eddig 150 millió forintot fordítottak. Az új létesítményt Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati és innovációs elnökhelyettese, valamint Nagy Ferenc, az SZBK főigazgatója avatták fel 2022. május 25-én. A kutatómunka itt augusztus elején kezdődhet el.

Kép2

A Biotechnológiai Nemzeti Laboratóriumban folyó szakmai munka célja, hogy a legmodernebb biotechnológiai eszköztár felhasználásával új, versenyképes terápiás eljárásokat és technológiákat fejlesszenek a gyógyszerrezisztens baktériumok leküzdésére, mRNS-alapú oltóanyagok előállítására, valamint ritka betegségek kezelésében alkalmazható új gyógyszermolekulák felderítésére. A laboratóriumban a fertőző betegségek okozta járványok világméretű problémáit is vizsgálják, különös tekintettel az antibiotikum-rezisztenciára, illetve a sertéspestisre.

thumb_397_news_wide

Az új létesítmény az SZBK legmodernebb laboratóriumi komplexumaként Szegeden egyedülálló módon BSL-3, azaz 3. biológiai biztonsági szintű laborokkal rendelkezik, így veszélyes kórokozókkal is tudnak majd itt dolgozni – emelte ki Nagy Ferenc, az SZBK főigazgatója. Hozzátette, a BNL-ben globális problémákra keresnek olyan egyedi megoldásokat, amelyek nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is használhatók lesznek.