Ugrás a tartalomra

Innovációs eredményeiket mutatták be a nyertes kutatók a HUN-REN PoC workshopján

A HUN-REN Központ innováció fókuszú, dedikáltan a HUN-REN kutatóhelyein folyó innovációs tevékenységek támogatását és a kutatási eredmények hasznosításának elősegítését célzó Proof of Concept (“PoC) Programjának pályázati felhívására évről-évre egyre többen pályáztak 2021-2023 között. A nyertes pályázatok eredményeit most egy workshop keretében mutatták be a kutatók. A program folytatásaként idén a „HUNRENTECH – Technológia Transzfer Pályázat a HUN-REN Kutatóhelyek számára” elnevezésű kiírásra pályázhatnak a kutatók május 24-ig.

A PoC Program keretében az elmúlt években összesen huszonhét pályázat nyert támogatást, melyek közül öt projekt már eredményesen le is zárult. (A támogatásban részesített projektek listája elérhető a https://hun-ren.hu/palyazatok/proof-of-concept-program linken.) A HUN-REN Központ Innovációs Főosztálya 2024. április 29-30-án két napos rendezvényt szervezett a támogatott PoC projektek bemutatása érdekében. A kötetlen hangulatú rendezvényen lehetőség nyílt a kutatásokkal kapcsolatos érdemi, szakmai információcserére, a tudásmegosztásra, a hálózaton belüli együttműködési lehetőségek azonosítására, valamint a programmal kapcsolatos gyakorlati észrevételek és tapasztalatok megvitatására is.

.

A workshopon a projektek megvalósítását koordináló vezető kutatók, illetve szakértő delegáltjaik mutatták be a PoC projektek eredményeit. Többek között olyan érdekes fejlesztésekről hallhattak a résztvevők, mint a koraszülött csecsemők aktivitását, életfunkcióit MI-támogatással figyelő kamerák, vagy a gyógyíthatatlan kórházi fertőzések kezelését segítő komplex szolgáltatások, de szó esett a szabadalom beadásán már túlesett, divergens fénynyalábbal működő, mikroszkópikus képalkotó ellipszométerről és az állóvizek gázkibocsátását monitorozó, napelemmel vagy akkumulátorral működő gázmérő harangok és okosbóják fejlesztéséről is.

A tapasztalatcsere fórumnak a Hungarian Innovation Hub (HIH) által biztosított modern, fővárosi rendezvénytér adott otthont, közvetlenül támogatva a HUN-REN Központ vezetői, a PoC Program koordinációját végző Innovációs Főosztály, valamint a támogatott kutatóhelyek képviselői közötti személyes kapcsolatfelvételt és a kötetlen formájú információmegosztást.

.

A rendezvényen ismertették a HUN-REN Központ által – a PoC Program folytatásaként – 2024. április 24-én meghirdetett „HUNRENTECH – Technológia Transzfer Pályázat a HUN-REN Kutatóhelyek számára” című program pályázati felhívását is, kiemelve az elmúlt három év gyakorlatához képest újonnan bevezetett előírásokat. Az új pályázati felhívás az alábbi elérhetőségen tekinthető meg: https://hun-ren.hu/hunrentech-technologia-transzfer-palyazat-a-hun-ren-kutatohelyek-szamara-cimu-programhoz

A HUNRENTECH Programban 2024. május 24. 16:00 óráig van lehetőség a pályázatok benyújtására, részletesebb információ a HUN-REN Központ Innovációs Főosztály, Pályázati és Monitoring Osztály kollégáitól a @email címen kérhető. Ugyanezen az e-mail címen kérhetnek információt, segítséget azok, akiknek a korábbi, nyertes pályázatokhoz kapcsolódóan van szakmai, vagy partneri együttműködést célzó kérdésük.