Ugrás a tartalomra

A vírus terjedését modellezték mobilcella adatok segítségével

Koronavírus

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Lokációs Big Data-laboratóriumának kutatói a koronavírus megbetegedések terjedésének földrajzi vizsgálatát végezték el valós mobilcella adatok alapján. A vizsgálat újdonságát az adja, hogy szimuláció helyett nagy térbeli felbontású, valós adatokon elemezték a megbetegedések terjedésének földrajzi sajátosságait. A kutatók a mobilcella-adatok alapján az egy helyen, egy időben jelenlévő felhasználók közötti kontaktusszámot vizsgálták. A kutatás 5,7 millió felhasználó adatainak elemzését és mozgóképes megjelenítését tette lehetővé, a térbeli felbontása 100-200 méteres léptékű.

A kutatás eredményeként visszajelzés adható a jelenlévő népesség térbeli mozgásáról és időbeli dinamikájáról, akár valós időben is. Ezzel közlekedési csomópontok, intézmények, kereskedelmi központok látogatottságának megfigyelése is lehetséges, amely a lokális kockázat-előrejelző rendszerek működtetéséhez teremt biztonságos alapot. A kutatás megjeleníti a nemzetközi tanulmányokban jelzett diagnosztizálatlan fertőzöttek által terjesztett megbetegedések terjedését, és szimulálja a különböző korlátozó intézkedések hatásait.

Digital illustration of macro Covid-19 cells floating and a graph over a doctor wearing protective clothes using an electrical thermometer. Coronavirus Covid-19 pandemic concept digital composite