Ugrás a tartalomra

A BTK elindította a Penna – az élő bölcsészet magazinja című televíziós műsorát

Hírek

Az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Penna – az élő bölcsészet magazinja címmel elindította televíziós magazinműsorát, amelynek első adását 2022. május 8-án vetítette az M5 csatorna. A műsor többek között bemutatja a bölcsészettudományok területén dolgozó kutatók munkáját, egy publikáció születésének módját, valamint a terepmunka izgalmas folyamatát. Az érdeklődők a december végéig négyhetente megjelenő tíz epizódon keresztül szórakoztató formában, közérthető megfogalmazásban, számos nemzetközileg is elismert kutató segítségével ismerhetik meg jobban a bölcsészettudományok világát.

Legyen szó akár filozófiáról, irodalomtudományról, művészettörténetről, néprajzról, régészetről, archeogenomikáról, történelemről, klasszika-filológiáról vagy éppen zenetudományról, a BTK kutatói folyamatosan új, meghatározó kutatási eredményeket érnek el, amelyek a tudományos közösség mellett a nagyközönség számára is érdekesek lehetnek. A műsor készítői azonban nemcsak a BTK intézeteiben folyó egyéni kutatások, hanem az interdiszciplináris megközelítésű, más intézményekkel, szakértőkkel együttműködésben zajló projektek bemutatását is célul tűzték ki.

A Penna adásaiban a legváltozatosabb témák kerülnek majd fókuszba a régészeti feltárásoktól a néprajzi tájkutatásokon át a mesterséges intelligenciáig. Az első részben Balogh Balázs, a BTK főigazgatója mutatta be a kutatóközpontot, majd Bernáth László, a BTK Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa a mesterséges intelligencia és a morális felelősség kérdését járta körül az önvezető autók kapcsán. A félórás epizódban Perenyei Monika gyűjteményvezető, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos munkatársa ismertette a Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményt, amelyet az elmúlt 150 évben elmeorvosok gyarapítottak pácienseik alkotásaiból. Balogh Margit, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója Mindszenty József fegyencként töltött éveiről beszélt a volt Conti utcai börtön épületében, amelynek falai között a bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása raboskodott.

https://www.youtube.com/watch?v=Ph1gxB9QQxY


A Penna bemutatkozó kisfilmje megtekinthető ezen a linken.