Ugrás a tartalomra

A CERN részecskegyorsító elismerését kapta Béni Noémi, az ATOMKI kutatója

Hírek

A HUN-REN Atommagkutató Intézet tudományos munkatársának személyében ismét szerepel magyar kutató a CERN CMS-együttműködésének díjazottjai között. A világ legnagyobb részecskegyorsítójának elismerését azok kaphatják meg, akik kiemelkedő teljesítményükkel és odaadó munkájukkal a leginkább hozzájárultak a CERN eredményeihez. Noémi munkája a részecskegyorsító biztonságos működtetését segíti.

A HUN-REN Atommagkutató Intézet (ATOMKI) tudományos munkatársa, Béni Noémi 15 éve folyamatosan a CERN-ben dolgozik. A 2023. évi CERN CMS-díjat a földmérő csapatban végzett kiváló munkájáért kapta. Az indoklás szerint magas minőségű munkájának, elkötelezettségének és rugalmasságának köszönhetően a CMS detektor biztonságosan nyitható és zárható, továbbá a detektor minden részegységének pozíciója pontosan ismert, ami garantálja az itt végzett kísérletek és mérések megbízhatóságát.

CERN díjazott

„A CMS detektor nagyon nehéz (ezer tonna körüli súlyú) fő egységekből áll. Ahhoz, hogy a detektor belső elemeihez hozzá lehessen férni a nagy leállások alkalmával, ezeket ki kell nyitni, majd a munka végeztével be kell zárni. Ezt a folyamatot milliméteres pontossággal kell végrehajtani, úgy, hogy közben e nagy elemek pozícióját is monitorozni kell. Ez egyrészt azért szükséges, hogy elkerüljük a nagy elemek összeütközését, másrészt azért, hogy a detektormágnes bekapcsolása során ne következzenek be nem várt mozgások. A detektorelemek pontos pozicionálása elengedhetetlenül szükséges a proton-proton ütközés során keletkező kirepülő részecskék pontos méréséhez" – mondta a HUN-REN kérdésére az ATOMKI kutatója, aki hozzátette: nagyon örül annak, hogy a CMS-kollaboráció elismeri a detektornál végzett tevékenységét. Egy ilyen díj megerősíti az embert eddigi munkájában, és ösztönző szereppel is bír. Béni Noémi a következő időszakban a detektorleállási periódusban beépítendő helyzetérzékeny detektorok belső helyzetmeghatározásával foglalkozik majd kollégáival.

A CMS (Compact Muon Solenoid) a CERN nagy hadronütköztető (LHC – Large Hadron Collider) nevű, 27 kilométer hosszú, föld alatti gyűrűjének egyik detektora. A fénysebesség 99.9999%-ára felgyorsított, egymással szemben futó részecskéket, például protonokat a detektor belsejébe érve ütköztetik, és a detektor segítségével figyelik az eseményeket. A CMS detektor henger alakú, átmérője 15, hossza 21 méter, tömege 14 ezer tonna. A detektor megépítését, karbantartását és működtetését végző együttműködésben több mint 4 ezer kutató, mérnök és technikus vállalt részt a világ minden tájáról. Az ATOMKI és a Debreceni Egyetem közös hozzájárulása a detektor pozicionáló rendszerének kifejlesztése és több mint 15 évvel ezelőtti telepítése, amely rendszer – a detektor mellett dolgozó Béni Noéminak is köszönhetően – a mai napig kiválóan működik.

Az LHC segítségével a kutatók az ősrobbanás pillanata utáni állapotokat igyekeznek rekonstruálni, hogy megfejthessék a Világegyetem keletkezését és működését. A CMS detektor az LHC további hatalmas detektoraival együtt szerepet játszott a Higgs-bozon felfedezésében, ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a 2013-as fizikai Nobel-díjat a Higgs-mechanizmus elméletének megalkotói nyerték el.

 A CERN-ben tartott díjátadón a CMS díjbizottságának elnöke kiemelte: „A CMS-kísérlet sikere az együttműködő partnereken és az ő elkötelezettségükön múlik. A CMS-díjjal ebben az évben azokat ünnepeljük, akik keményen dolgoztak a CMS detektorrendszer működtetésén és megújításán, hogy ezzel biztosítsák a jelenlegi és jövőbeli detektor sikerességét.”