Ugrás a tartalomra

Debrecenben találkoztak a világűr kémiai folyamatainak kutatói

Hírek

A HUN-REN Atommagkutató Intézet (HUN-REN ATOMKI) részecskegyorsító berendezéseit és laboratóriumait is testközelből ismerhették meg a kétnapos Radiation-Driven Chemistry in Astrophysics and Planetary Science Workshop résztvevői. A rendezvényen a világűrben zajló kémiai folyamatokat kutató szakemberek vettek részt. A debreceni találkozón szó volt az asztrokémia fejlődési irányairól, és a HUN-REN ATOMKI laborjaiban nemzetközi együttműködések keretében végzett mérések legújabb eredményeit is bemutatták.

űrkémiai találkozó

A csillagos ég varázslatos és elbűvölő. Az emberiséget már eszmélésétől kezdve foglalkoztatták az égi objektumok. A technikai eszközök fejlődésének köszönhetően később távcsővel, majd spektroszkópiai (színképelemzési) módszerekkel is kémleltük az eget. A világűrbe kijuttatott űreszközök pedig robbanásszerűen kiszélesítették a kutatók lehetőségeit. Ma már tudományágak sokasága foglalkozik távoli környezetünk vizsgálatával.

Az asztrofizika – a csillagászattal karöltve – a világ keletkezésével, történetével, szerkezetével, a kémiai elemek létrejöttével, a csillagokban zajló magfizikai folyamatokkal foglalkozik. Az asztrokémia pedig a világűrben zajló kémiai folyamatokat vizsgálja. Arra próbál válaszokat adni, miként keletkeznek az összetettebb molekulák a csillagok bölcsőiben, ezekben a nagyon hideg és távoli molekuláris felhőkben, a kozmikus por szemcséire lerakódott, atomokat és kisebb molekulákat tartalmazó vékony jégrétegekben. A világűrben észlelt több száz féle molekula között megtalálhatók az élő szervezetek építőkövei, a nagyobb méretű szerves molekulák is. Az élet létrejöttéhez vezető folyamatokat az asztrobiológusok tanulmányozzák.

A világűr távoli térségeiben található molekulákat a rádiócsillagászat és az infravörös tartományban történő színképelemzés (spektroszkópia) módszerével működő űrtávcsövek (például a James Webb-űrtávcső) segítségével tudják azonosítani a kutatók. A Naprendszeren belül pedig az űrmissziók szondái végeznek közvetlen mintavételezést és mérést.

Az adatok értelmezéséhez azonban szükség van a kozmikus sugárzás, a csillagszél és a napszél kémiai folyamatokra gyakorolt hatásának laboratóriumi körülmények közötti modellezésére. A HUN-REN ATOMKI részecskegyorsító berendezései, ion- és elektronforrásai által létrehozott nagyenergiájú ionok és elektronok segítségével a Naprendszerben zajló folyamatok többsége modellezhető. A részecskenyalábbal olyan speciális összetételű jegeket sugároznak be, mint amilyenek Naprendszerünk jeges égitesteinek felületén találhatók. A kémiai változásokat infravörös spektroszkópiai módszerekkel követik. Az intézet ilyen irányú kutatásainak középpontjában jelenleg a Jupiter jeges holdjain zajló folyamatok kísérleti modellezése áll. E kísérletekkel a HUN-REN ATOMKI az Európai Űrügynökség (ESA) Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) misszióját támogatja.

A 2024. április 2526-án megrendezett találkozót a HUN-REN ATOMKI Kísérleti Molekulafizikai Kutatócsoportja szervezte a Horizon 2020 program Europlanet 2024 Research Infrastructure elnevezésű projektje keretében. A 43 részt vevő kutató többsége Európából és Amerikából érkezett. Az együttműködő partnerek beszámoltak a HUN-REN ATOMKI laboratóriumaiban végrehajtott méréseik eredményeiről. A szakma vezető kutatói elemezték az asztrokémia fejlődésének irányait, és áttekintették az űrkutatás, az űripar és a klímakutatás területén felmerülő, asztrokémiai vonatkozású lehetőségeket és kihívásokat. A szakemberek megtekintették a HUN-REN ATOMKI részecskegyorsító berendezéseit és laboratóriumait, ahol a jövőben is folytatódhatnak a nemzetközi együttműködésben megvalósuló kutatások.

(Forrás: atomki.hu)