Ugrás a tartalomra

A korszerű multidiszciplináris kutatási módszereket támogatja a KRTK-ban most megalakult Társadalomtudományi Számítástechnika Csoport

Hírek

Az empirikus kutatási lehetőségek bővítésének, valamint a modern kutatási ökoszisztémák elterjedésének támogatására az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban (KRTK) megalakult a Társadalomtudományi Számítástechnika Csoport. A csoport létrehozásának célja, hogy a kutatók a 2010-es években kibontakozott adat- és infrastruktúra-kezelési eszköztárat a társadalomtudományi kutatásokban is szélesebb körben alkalmazzák.

A Data Science kultúrára építve a kutatók szeretnék kiterjeszteni a KRTK-ban elérhető empirikus kutatási lehetőségeket. Támogatják, hogy a kutatóközponton belül is elterjedjenek a szkriptnyelvek (az R és a Python), a párhuzamosított, elosztott rendszereken alapuló big data eszközök (a dask és a ray), valamint a verziókontroll-rendszerek (mint a git és a dvc).

Az újonnan létesült csoport munkatársainak célja, hogy létrehozzák és karbantartsák komplex, nagy adatbázisok diverz halmazát, amelyek segítségével reprodukálható, bővíthető multidiszciplináris kutatásokat végezhetnek a KRTK kutatóival együttműködésben és külső kollaborációkban. Emellett skálázódó és általánosítható számítástechnikai eszközöket fejlesztenek ki az emberi viselkedéssel, a földrajzi jellemzőkkel, a szervezeti magatartással, a közösségi hálókkal vagy hasonló, a kutatóközpont közössége számára releváns témával kapcsolatos adatfeldolgozásra. További céljuk, hogy lefektessék az adat elérésére és megosztására vonatkozó szabályokat, folyamatokat és infrastruktúrát, valamint összekapcsolják különböző területek kutatóit, akik számára a hasonló adat- vagy adatfeldolgozási módszerek előnyt jelenthetnek, illetve olyan rendszereket alakítsanak ki, amelyek a lekérdezett adatokat és a rájuk épülő kutatási projekteket folyamatosan, automatikusan frissítik.

Ezek az adatbázisok a kutatói adatigények becsatornázása és feldolgozása révén születnek, és nyilvánosan elérhető adatok begyűjtésén és rendszerezésén, vagy vásárolt adatok feldolgozásán alapulnak.

A csoport adatbanki honlapja itt érhető el.

További információk a csoport saját honlapján érhetők el angol nyelven.