Ugrás a tartalomra

A SZTAKI kutatói mesterséges intelligenciával testre szabható terápiás eljárásokon dolgoznak

Hírek

Az ELKH SZTAKI kutatói is részt vesznek abban a Horizon 2020 keretből finanszírozott nemzetközi AIDPATH-projektben, melynek célja a személyre szabott, úgynevezett CAR-T terápiák előmozdítása, a mesterséges intelligencia és a termeléstervezés, illetve -ütemezés legkorszerűbb eredményeinek a felhasználásával. Az eredményeket a hematológiában, az onkológiában, illetve különféle fertőző és immunbetegségek kezelésére lehet majd használni.

Az AIDPATH (Artificial Intelligence-driven, Decentralized Production for Advanced Therapies in the Hospital) nevű EU H2020 konzorcium célja a következő generációs, személyre szabott gyógyítás támogatása Európa kórházaiban, a mesterséges intelligencia eszközeivel. A kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység tárgya az ún. CAR-T sejtterápia, ami a hematológia és az onkológia területén már bevált, és a jövőben várhatóan fertőzéses, illetve autoimmun betegségek kezelésére is alkalmazni fogják.

A hagyományos CAR-T sejtterápiát több tényező is nehezíti: a mai eljárások többnyire figyelmen kívül hagyják a páciens állapotát, illetve a kezelendő sejtek egyedi jellemzőit, emellett bizonytalan a sejtek előállítása – avagy gyártása –, és a központi laboratórium igen bonyolult logisztikai folyamatokkal tudja csak kiszolgálni a kórházakat.

Az AIDPATH-projekt célja olyan, személyre szabott terápiák fejlesztése, amelyek jobban figyelembe veszik a páciensspecifikus adatokat és biomarkereket a T-sejt-terápia során, továbbá a rugalmas gyártási folyamatok alkalmazásának az előmozdítása annak érdekében, hogy a páciensek számára a legmegfelelőbb T-sejt-állomány készüljön el. A terápia minden lépésében mesterségesintelligencia-módszereket alkalmaznak, és a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeit is felhasználják a kórházi erőforrások minél jobb kihasználásához.

A 4 éves futamidejű AIDPATH-projektben a SZTAKI-t a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium (EMI – Research Laboratory on Engineering & Management Intelligence) képviseli. A sikeres H2020-pályázat közvetlen előzménye egy olyan kétoldalú, őssejtek előállítására irányuló orvosi-informatikai kutatás volt, amelyet a konzorciumvezető német intézet és a SZTAKI EMI labor folytatott a SZTAKI által vezetett EPIC Európai Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ keretében. Az AIDPATH-projekt hazai vezetője Dr. Kis Tamás, a SZTAKI tudományos tanácsadója.

Az AIDPATH-projekt konzorciumvezetője a német Fraunhofer IPT (Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie), akadémiai partnerei a SZTAKI, a Fraunhofer IZI (Institut für Zelltherapie und Immunologie), a University College London, az Idryma Technologias Kai Erevnas (FORTH), az Universitätsklinikum Würzburg és a Fundacio Clinic per a la Recerca, nem-akadémiai partnerei pedig az Algaris Cell, az Irvine Scientific, a Hitachi Chemical Advanced Therapeutics, az IRIS Technology Solutions, a Red Alerts Labs, a Panaxea és az ORTEC Optimization Technology B.V.

aidpath