Ugrás a tartalomra

A SZTAKI már a 6G technológiát kutatja

Hírek

A Hexa-X flagship projekt 12 millió eurós támogatást kapott az Európai Bizottságtól az 5G utáni, valamint a 6G mobil rádiós technológiák kutatására. A projekt célja az emberek, illetve a fizikai és a digitális környezet összekapcsolása. Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a szükséges mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésével vesz részt a projektben, amelynek magyarországi koordinátora Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője.

A projekt nemzetközi csapatát szolgáltatók, rendszerintegrátorok és kutatóközpontok alkotják: a Nokia vezetésével az Ericsson, a Siemens, az Intel, az Atos, a B-Com, az Orange, a Wings, a Telefonica, valamint a Telecom Italia mellett még összesen 11 egyetem és kutatóintézet vesz részt benne.

A Hexa-X az alábbi területekre fókuszál:

  • alapjaiban új, nagy felbontású, nagyfrekvenciájú rádióhozzáférési technológiák a lokalizációhoz és az érzékeléshez;
  • összekapcsolt intelligencia MI-alapú, vezeték nélküli interfésszel; a jövő hálózatainak vezérlése;
  • 6G architekturális alapok a hálózati modularizációhoz (network disaggregation) és a dinamikus megbízhatósághoz (dynamic dependability)
  • A Hexa-flagship célja Európa vezető szerepének fenntartása a vezeték nélküli hálózatok technológiájában, emellett jó lehetőséget teremt a forradalmi, de fenntartható változásokra is.

A Hexa-X maximális, 15/15 pontos elbírálást kapott az Európai Bizottságtól.

sztaki