Ugrás a tartalomra

Az Academia Europaea rendes tagjai közé választotta Dénes Ádámot, a KOKI tudományos főmunkatársát

Hírek

Az Academia Europaea (Európai Tudományos Akadémia) rendes tagjai közé választotta Dénes Ádámot, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) tudományos főmunkatársát.

Dénes Ádám kutatásainak fő célja az idegrendszeri betegségek mechanizmusainak megértése, valamint hatékonyabb diagnosztikájuk és jövőbeni kezelésük elősegítése. Az agyi gyulladásos folyamatok vizsgálata vezette a mikroglia-kutatások felé, mely területnek a már nemzetközi szinten elismert kiválósága. Fiatal csapatával tett felfedezései a legnevesebb lapokban jelennek meg, a neuroimmunológia hiánypótló oktatásával pedig hazai és nemzetközi színtéren egyaránt segíti az újabb fiatal tehetségek fejlődését.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea több mint 4500 tagot – köztük jelenleg 76 Nobel-díjast – tud a soraiban. A rangos intézmény célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.