Ugrás a tartalomra

Három ELKH-kutatóhelyre is ellátogatott az amerikai Office of Naval Research küldöttsége

Hírek
Sajtószoba

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége szervezésében Magyarországra érkeztek az amerikai haditengerészethez tartozó Office of Naval Research (ONR) képviselői, akik 2022. szeptember 16-án három ELKH-kutatóhelyre, az Energiatudományi Kutatóközpontba (EK), a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetbe (SZTAKI) és a Wigner Fizikai Kutatóközpontba (Wigner FK) is ellátogattak. Az ONR delegációja, közöttük Martina Siwek és Jay Marble, az ONR Global szervezet prágai, illetve londoni irodájának tudományos igazgatója azzal a céllal érkezett hazánkba, hogy az intézmény által kínált pályázati és kutatási együttműködési lehetőségekről tájékoztassák a magyarországi kutatóhelyeket. Az intézménylátogatásokon az ELKH kutatóhelyei bemutatták főbb kutatásaikat és az ezekhez kapcsolódó eredményeiket.

A SZTAKI a nyáron átadott Innovációs és Demonstrációs Térben fogadta az ONR munkatársait, ahol Bokor József professzor, az ELKH Irányító Testületének alelnöke, a SZTAKI tudományos igazgatója köszöntötte az érkezőket. Martina Siwek és Jay Marble a szervezet működéséről tartott előadásai után a SZTAKI munkatársai tudományos demonstrációk és előadások keretében bemutatták a küldöttség tagjainak repüléstechnikai fejlesztéseiket, autonóm rendszereiket, gyártástechnikai és mesterségesintelligencia-kutatásaikat.

A Wigner FK-ban Jay Marble prezentációját követően Domokos Péter, a Wigner FK főigazgató-helyettese, a Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet igazgatója előadásában bemutatta az intézményben zajló kutatásokat, illetve a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratóriumot, majd Orbán Gergő és Laczkó József egy-egy rövid prezentációban ismertette a Komputációs Rendszerszintű Idegtudomány, valamint a Neurorehabilitáció és Mozgásszabályozás Kutatócsoport tevékenységét. A program zárásaként a vendégek megtekintették a Kvantumoptika Laboratóriumot és az Ultragyors Nanooptika Kutatócsoport, valamint a Nanoszerkezetek és Optikai Méréstechnika Kutatócsoport laborjait.

Az EK-ban a Nanoszerkezetek Laboratóriumban folytatott kutatásokat mutatták be az ONR küldöttségének. A látogatás alkalmából Tapasztó Levente, a laboratórium vezetője a „kétdimenziós anyagok az energiahatékonyság szolgálatában” témakörben elért eredményeikről tartott előadást.