Ugrás a tartalomra

Megnyílt a SZTAKI-ban Ottonie von Roeder mesterséges intelligenciát és művészetet összekapcsoló kiállítása

Hírek

Megnyílt Ottonie von Roeder mesterséges intelligenciát és művészetet összekapcsoló kiállítása az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI). A Robotiskola and Friends című kiállítás előzetes egyeztetés és időpontfoglalás után ingyenesen látogatható 2021. szeptember 30. és október 29. között. A program fő installációja – a robotot építő robot – egy olyan interdiszciplináris projekt eredménye, amely különböző, mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok segítségével tud végrehajtani nagy fokú adaptivitást igénylő feladatokat is.

SZTAKI-Robotsikola and friends

Az installáció művészeti koncepciója szerint egy robotkar egy másik robotkart épít, amely – miután megtanulta, hogyan kell viselkednie egy robotkarnak – újabb robotkart rak össze. A folyamatot összesen négy robotkar prezentálja, a munkát pedig valódi mesterséges intelligencia segíti. A Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium kutatói (Abai Kristóf és Beregi Richárd fejlesztőmérnökök, illetve közreműködőként Bocsi Kristóf, Csempesz János, Hajós Mátyás és Kemény Zsolt) gépi látással tanították meg a folyamatban részt vevő első robotkart a második gép összeszerelésére.

A kiállításon a fő installáción túl Ottonie von Roeder korábbi munkái is szerepelnek, többek között a Post-Labouratory című projektje, amelynek lényege, hogy a résztvevők a saját munkájuk automatizálása után új „életet” kezdhetnek.

A kiállítás zártkörű megnyitóünnepségét 2021. szeptember 29-én, 15 órakor tartották a SZTAKI-ban. A rendezvényen beszédet mondott Dr. Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője, valamint Dr. Evelin Hust, a budapesti Goethe Intézet igazgatója.

A kiállítás látogatása előzetes egyeztetéshez és időpontfoglaláshoz kötött, amit a contact@sztaki.hu e-mail címen lehet megtenni. A bejáratnál védettségi igazolványt kér az intézet, amelynek területén kötelező a maszkviselés.

A kiállításról készült videó megtekinthető itt.

Fotók: Sebestyén László / SZTAKI