Ugrás a tartalomra

Mérföldkő lehet a tüdőrák-diagnosztizálásban a mesterséges intelligencia elemzését alkalmazó új szoftver

Hírek

Mérföldkő lehet a tüdőrák-diagnosztikában a Semmelweis Egyetem (SE), az Ulyssys Kft. és az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) együttműködésében kifejlesztett szoftver, amely a CT-felvételeket automatikusan elemző mesterséges intelligencia alkalmazásával segíti a daganatos megbetegedések korai felismerését. A program lehetővé teszi, hogy a mellkas-CT-felvételekről automatikus és gyors diagnosztikát segítő elemzés készüljön, így nagyságrendileg több CT-felvételt lehet kiértékelni, miközben az orvosok terhelése csökken. A projekt az egyetem klinikája, valamint a balassagyarmati, a miskolci, a salgótarjáni, a nyíregyházi, a szolnoki és a bajai kórházban készített 8300 alacsony dózisú mellkasfelvétel szegmentációján alapul.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nyilatkozata szerint a programot a mellkasi szervek komplex vizsgálatára, a szív és tüdő egyéb betegségeinek diagnosztizálására is ki szeretnék terjeszteni. Hangsúlyozta továbbá, hogy az egyetemek az oktatás, a kutatás-innováció és a gyógyítás segítségével váltak nemzetközileg elismert tudásközponttá, ez teszi a Semmelweis Egyetemet a felsőoktatási rangsorokban Közép-Európa legsikeresebb intézményévé. Alapvető céljuk, hogy mindhárom területen lépést tartsanak a nemzetközi trendekkel, elérhetővé tegyék a jövő technológiáját, és biztosítsák a hallgatók, a betegek és a munkatársak számára az egészséges és innovációt támogató, inspiráló környezetet.

.

A nemzetközi szinten is élvonalbeli fejlesztés újabb lépés afelé, hogy elérhessék céljukat: az egyetem a világ száz legjobb és Európa legjobb öt gyógyító egyeteme közé tartozzon. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kiemelte, hogy az orvosképzést végző egyetemeket erős szövetségesnek tekinti, és szeretne építeni a gyógyításban, kutatásban és oktatásban felhalmozott tudásukra. Az orvostudományi egyetemek megkerülhetetlen szereplői a magyar egészségügynek, és az innováció legfontosabb területei közé tartoznak. Példaértékű az az összefogás, amely az egyetem és az Országos Kórházi Főigazgatóság kórházai között megvalósult – mondta el Takács Péter, aki hozzáfűzte: az állami egészségügyben a következő években a humán erőforrás lesz a „szűk keresztmetszet”, ezért a cél az, hogy csökkentsék a dolgozók terhelését, ehhez pedig hozzájárulhatnak a mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogatási rendszerek. Wellisch Péter, az Ulyssys Számítástechnikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezetője a rendezvényen arról beszélt, hogy sikerült jó együttműködést kialakítani az egyetemi kutatószféra és a kkv-szektor között. Megjegyezte, régóta foglalkoznak mesterséges intelligenciával, de korábban nem gondolták volna, hogy az egészségügy is azon területek közé tartozik, ahol ezt alkalmazni tudják. Hozzátette: nem tud elképzelni felelősségteljesebb feladatot egy informatikus számára, mint hogy az egészségügyet szolgálja, ahol az elsődleges szempont az emberélet védelme, a gyógyítás, az életminőség fenntartásának támogatása. Wellisch Péter azt is elmondta, hogy folyamatban van a klinikai tesztelés, amely néhány hónapon belül lezárul. Reményei szerint a jövő év második felében már alkalmazható lesz a program.

Maurovich Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója arról beszélt a rendezvényen, hogy a tüdőrák Magyarországon is az egyik vezető halálok, Európában itt a legmagasabb a halálozási rátája. Elmondta azt is, hogy a tüdőrák ötéves túlélési arányát nagyban befolyásolja, mikor fedezik fel a daganatot.

A SZTAKI a projekt során a diagnosztikát végző gépi tanulási eljárás pontosságát két neuronháló-alapú megoldással támogatta, amelyek lehetővé teszik a CT-felvételek felbontásának növelését, illetve a rendszer tanítására alkalmas további felvételek mesterséges generálását. Ezenfelül egy új kutatást is elindítottak egy új területen, amelynek célja a CT-berendezés belső formátumára alapozott gépi tanulási eljárások fejlesztése, amelyek a képrekonstrukciós eljárások melléktermékeit kiküszöbölve képesek a daganatokat detektálni.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekthez a magyar kormány 1,448 milliárd forint támogatást biztosított európai uniós forrásból.