Ugrás a tartalomra

Sikeres biofizikus-kongresszust rendeztek a HUN-REN TTK-ban

Hírek

A Magyar Biofizikai Társaság 29. Kongresszusát Budapesten, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpontban (HUN-REN TTK) rendezték 2023. augusztus 28–31. között rekordszámú, több mint 150 résztvevővel. A biofizikai témával foglalkozó hazai szakmai műhelyek képviselői mellett külföldi kutatók is követték a 46 szakmai előadásból és 59 tudományosposzter-prezentációból álló programot, amelyeken összesen közel 440 kutató tudományos eredményeit mutatták be.

A Magyar Biofizikai Társaság kétévente rendezi meg kongresszusát, amelyen a hazai biofizikai kutatóműhelyek képviselői osztják meg egymással legújabb kutatási eredményeiket. Az idei eseményen, amelyet Derényi Imre, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke nyitott meg. Köszöntőt mondott Závodszky Péter, a HUN-REN TTK kutatóprofesszora, Müller Viktor, az ELTE Természettudományi Karának dékánhelyettese és Kellermayer Miklós, a Magyar Biofizikai Társaság elnöke. Az első napon tartott plenáris ülésen 75. születésnapjuk alkalmából köszöntötték a magyar biofizikai kutatások két kiemelkedő alakját, Vicsek Tamás és Garab Győző professzorokat.

A tudományos program részeként 46 előadást tartottak 9 külön tematikus blokkban – úgynevezett szekcióban –, amelyek jól tükrözték a hazai biofizikai kutatások széles palettáját és sokszínűségét. A modern biofizikai módszerek mellett szó esett orvosi biofizikai és sugárbiológiai témákról, a membránok és membránfehérjék biofizikájáról, sejtanalitikáról, bioszenzorikáról és bio-nanotechnológiáról, elméleti biofizikáról és bioenergetikáról is. A 150 résztvevő döntő többsége magyar volt, ugyanakkor a bemutatott előadások és poszterek kutatási eredményei mögött további 22 ország közel 440 kutatója állt.

.

A kongresszus résztvevői a rendezvény helyszínét biztosító HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont bejáratánál

„A biofizika messze túlmutat az orvos, gyógyszerész, fogorvos, biológus, biomérnök, biotechnológus vagy fizikus hallgatóknak oktatott tárgyakon. Szó szerint jelen van mindennapjainkban, hiszen kulcsszerepet játszik orvosi műszerek és módszerek fejlesztésében, de a gyógyszerfejlesztésben és a gyógyításban is” – mondta Kellermayer Miklós, a Magyar Biofizikai Társaság elnöke. „A biofizika sokrétűségét és számos szakterülettel való sikeres és gyümölcsöző együttműködését jól jelzi, hogy a kongresszus résztvevői között nemcsak biofizikusok, hanem a társszakmák képviselői is, többek között biológusok, vegyészek, gyógyszerészek és orvosok is jelen vannak.”

A kiemelkedő színvonalú tudományos programban a rákkutatástól az Alzheimer-betegség kutatásán át az izomfehérjék működéséig nagyon sok témáról szó esett, de az élelmiszerek tárolása és a fotoszintézis során zajló folyamatok is napirendre kerültek. Emellett a szünetekben a résztvevők megismerkedhettek a kongresszust támogató cégek helyszínen kiállított legújabb műszereivel, eszközeivel és berendezéseivel.

„A hasonló programok kiváló lehetőséget biztosítanak a fiatal kutatók bemutatkozására is. Nagy örömünkre szolgált, hogy a résztvevők közel 40 százaléka 35 év alatti kutató, akik nagy része előadást vagy posztert mutatott be” – magyarázta Derényi Imre, a kongresszus szervezője. „A fiatal tehetségek bátorítása céljából a legjobb poszterek bemutatóit díjaztuk is.”

A kongresszus hivatalos programját követően egy szatellit szekcióban az ELTE Biológiai Tanszék 25 éves fennállását ünnepelték meg a résztvevők és érdeklődők. Ez alkalomból a tanszék munkatársai mutatták be kutatócsoportjaik legújabb munkáit. Szó volt arról, hogy miért keletre néz a napraforgók virágzata, a drónok csoportos repülése kapcsán miért fontos tanulmányozni és modellezni a madárrajok repülését, hogyan kell mikroszkópban egy-egy élő sejtet robottal manipulálni, mi jellemző a hálózatokra, a nanocsövekre, és hogy miért van olyan sokféle állat.

Az ilyen események amellett, hogy fontos pillanatképet adnak a hazai biofizikai kutatások állásáról, mindig lehetőséget nyújtanak az újabb együttműködések kialakítására is, hiszen az egyes előadások és poszterek, illetve az ezeket követő beszélgetések gyakran inspirálóan hatnak a résztvevőkre.

Az esemény honlapja itt található. A konferencia részletes programkönyve itt tekinthető meg.