Ugrás a tartalomra

A BME rektora lett Charaf Hassan, a HUN-REN Irányító Testületének tagja

Kiemelt hírek

Sulyok Tamás köztársasági elnök Charaf Hassant, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának eddigi dékánját nevezte ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorává.

Charaf Hassan július 1-jén vette át a rektori láncot Czigány Tibortól, az egyetem leköszönő rektorától. A rendezvényen az egyetem szenátusának tagjain kívül részt vett Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár is.

Charaf Hassan

A Libanonban született, egyetemi tanulmányait a Műegyetemen végző villamosmérnök, mérnök-közgazdász 1996-től a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének munkatársa, 2016-tól a tanszék vezetője, 2019-től pedig a kar dékánja volt, rektori megbízatása öt évre szól. Tudományos, fejlesztői és oktatási tevékenysége 1992-től a szoftverfejlesztéshez kötődik. Elsők között vezette be a mobilprogramozást az egyetemi képzésekbe, számos, mobilalkalmazásokkal kapcsolatos nemzetközi kutatási és fejlesztési projekt kezdeményezője. Nevéhez fűződik az iparral együttműködésben kialakított üzemmérnökinformatikus képzés egyetemi elindítása.

Charaf Hassan 2023-tól a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Irányító Testületének tagjaként részt vesz a Mesterséges Intelligencia Koalíció, valamint a Magyar Innovációs Szövetség munkájában is. Az Irányító Testület a HUN-REN Központ fő döntéshozó szerve, elnökét az MTA elnöke és a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki. A grémium fő feladata a Magyar Kutatási Hálózat mérhető eredményességének növelése, valamint pozícionálása a nemzetközi tudományos térben. Gulyás Balázs 2023. május 1-je óta áll a Kutatóhálózat (és Irányító Testülete) élén. A testület feladatai közé tartozik még a kutatóhelyek működési alapdokumentumainak kiadása, a HUN-REN stratégiai elveinek lefektetése, a kutatások irányainak és céljainak kijelölése, felügyelete, valamint a támogatások szétosztása is.

Gratulálunk Charaf Hassannak rektori kinevezéséhez!