Ugrás a tartalomra

HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont

A HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont a hálózat egyik legnagyobb létszámú, fizikával foglalkozó kutatóközpontja. Küldetése, hogy felfedező jellegű kísérleti fizikai kutatásokat folytasson helyi laboratóriumokban, hazai bázisú, valamint külföldi helyszínű kutatóberendezéseknél, illetve koordinálja a magyar erőfeszítéseket a nemzetközi tudományos együttműködésekben. Az elért kísérleti eredmények elméleti magyarázata és új jelenségek felismerése szintén fontos cél, ebben eddig is kimagasló eredményeket ért el az intézmény.

Kiemelt kutatási területei: részecskefizika, magfizika, általános relativitáselmélet és gravitáció, űrfizika, szilárdtestfizika, statisztikus fizika, atom- és molekulafizika, klasszikus és kvantumoptika, lézerfizika, lézerindukált fúzió, kvantumtechnológia és kvantuminformatika, valamint a komputációs tudományok több területe, köztük a számítógépes idegtudomány, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás. 2013-tól a HUN-REN Wigner FK ad otthont a világszínvonalú Wigner Adatközpontnak.

A HUN-REN Wigner FK története több évtizedes múltra tekint vissza, elődje az 1950-ben alapított Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) volt, melynek helyén ma a HUN-REN Wigner FK mellett a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont is működik.

Intézetek

  • Részecske- és Magfizikai Intézet
  • Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet
elkh-wigner-kutatokozpont