Ugrás a tartalomra

A kutatói és az oktatói utánpótlás erősítését, a közös kutatásokat támogatja az NKE és az ELKH között létrejött együttműködési megállapodás

Hírek

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) képviseletében az ELKH Titkárság. A két intézmény közösen keresi a kapcsolódási pontokat a kutatási, a felsőoktatási, ezen belül különösen a doktori képzési programok területén. A felek közösen feltárják és kidolgozzák az ELKH kutatóhelyeinek bekapcsolódási lehetőségeit az NKE kutatási, valamint oktatási tevékenységébe.

A társadalom, a felsőoktatás és a tudományos közélet számára egyaránt hasznos eredményeket felmutató példaértékű szakmai együttműködés kereteit kívánja megteremteni, illetve megerősíteni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat – erről írt alá megállapodást Deli Gergely, az NKE rektora és Maróth Miklós, az ELKH elnöke. A cél, hogy a partnerek a kutatási és a felsőoktatási, különösen a doktori képzési programok területén megtalálják és kidolgozzák az ELKH kutatóhelyeinek bekapcsolódási lehetőségeit az NKE kutatási és oktatási tevékenységébe.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az oktatás mellett a kutatásra is kiemelt figyelmet fordít” – hangsúlyozta Deli Gergely. Az NKE rektora kiemelte: „Az egyetemen szakmailag elismert és tapasztalt kutatók, oktatók, szakértők folytatnak kiemelt, stratégiai szintű, multidiszciplináris kutatásokat, amelyek eredményei beépülnek a karok oktatási tevékenységébe, emellett erősítik az együttműködést más felsőoktatási, valamint tudományos intézményekkel. A tudományt művelni szándékozó hallgatók számára lehetőség nyílik a doktori fokozat megszerzésére is. Az NKE a hadtudományok, a katonai műszaki tudományok, a közigazgatás-tudományok, valamint a rendészettudományok területein rendelkezik önálló, akkreditált doktori iskolával.”

„Az ELKH küldetése részeként támogatja az alapkutatások eredményeinek minél szélesebb körű hasznosítására irányuló törekvéseket, amelyek hozzájárulhatnak a hazai, illetve a globális társadalmi és környezeti kihívások megoldásához. Az ELKH feladata továbbá, hogy ösztönözze a kutatás-fejlesztési ágazat hazai és nemzetközi tagjai közötti együttműködést, amely egyben segíti a magyar gazdaság versenyképességének erősítését. Ez is támogatja, hogy Magyarország a kutatás-fejlesztés terén Európa és a világ élvonalába kerüljön” – emelte ki Maróth Miklós. Az ELKH elnöke hozzátette: „Számos olyan terület van, mint például a víztudományi vagy a mesterséges intelligencián alapuló kutatások, amelyekben külön-külön mindkét szervezet élen jár, ezért közös projektek indításával megsokszorozhatjuk az elérhető eredményeket.”

Az NKE és az ELKH megállapodása a korábbinál szélesebb körű együttműködésre teremt alapot a két intézmény között, lehetőséget biztosítva a közös projektekre az oktatás és a kutatás területén egyaránt.