Ugrás a tartalomra

A SZTAKI megalapította az újgenerációs Gaia-X európai adatinfrastruktúra hazai kapcsolati pontját

Hírek

Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Gaia-X European Association for Data and Cloud AISBL (Gaia-X) 2022. április 27-én ünnepélyesen bejelentette a Gaia-X magyarországi kapcsolati pontjának (National Hub) megalapítását. A Gaia-X európai projekt célja egy olyan nyílt, decentralizált és átlátható digitális ökoszisztéma kialakítása, ahol az adatok és szolgáltatások biztonságosan elérhetők, összegyűjthetők és megoszthatók. A rendezvényen részt vett Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára, Marco-Alexander Breit, a német Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium mesterséges intelligencia és digitális technológiák munkacsoportjának vezetője, valamint a Gaia-X vezetőségének több tagja.

A kezdeményezés segítségével egy számos felhőszolgáltatót összekapcsoló európai adatmegosztó platform jön létre, amely szabályozott adathozzáférést tesz elérhetővé az európai vállalkozások számára. Az adatok származhatnak például a közlekedési, a gyártási és az egészségügyi szektorból, illetve a mesterséges intelligencia más alkalmazási területeiről. A rendszer a szolgáltatások átláthatóságát, ellenőrizhetőségét, hordozhatóságát és interoperabilitását biztosítja, ezzel többek között a szervezetek közötti adatcserét korlátozó bizalomhiány is áthidalhatóvá válik. A platform egyúttal védi az adatszuverenitást, ugyanis innen az adatok nem vagy csak ellenőrzött körülmények között kerülhetnek ki Európából.

A Gaia-X európai jelenlétét nemzeti kapcsolati pontokon keresztül valósítja meg, ehhez a rendszerhez most a SZTAKI vezetésével Magyarország is csatlakozott. A Gaia-X helyi kapcsolati pontjainak száma ezzel 18-ra növekedett, melyek szorosan együttműködnek, de országos programjukat, tevékenységüket saját maguk szervezik meg.

Európai adatterek az európai gazdaságnak

A hibrid módon megszervezett rendezvényt Hubert Tardieu, a Gaia-X igazgatótanácsának független tagja nyitotta meg a nemzetközi együttműködés bemutatásával. Marco-Alexander Breit, a német szövetségi Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium (BMWK) mesterséges intelligencia és digitális technológiák munkacsoportjának vezetője, a Gaia-X egyik alapítója köszöntőjében kiemelte, hogy Európa nagy lehetőségek előtt áll az adatokkal kapcsolatos együttműködések terén. Ahhoz azonban, hogy ez valóban az európai vállalkozások érdekeit szolgálja, szükség van olyan intézményekre, amelyek kialakítják, szabályozzák és működtetik az adatmegosztást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) képviseletében Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy az adatok a gazdasági növekedés, a versenyképesség, az innováció, a jólét, sőt a biztonság és szuverenitás nélkülözhetetlen forrásává váltak. Az államtitkár szerint az európai stratégiai autonómiát a nemzeti képességek fejlesztésével és adott esetben összevonásával lehet elérni, aminek kiváló példája az alulról építkező Gaia-X együttműködés.

Dr. Maximilian Ahrens, a Gaia-X az igazgatótanácsának elnöke bevezetőjében bemutatta a Gaia-X küldetését az európai adatipar területén, hangsúlyozva a magyarországi kapcsolódás fontosságát.

Dr. Lovas Róbert, a SZTAKI igazgatóhelyettese az újonnan létrejövő magyarországi kapcsolati pont koordinációs csapatának képviseletében kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben a SZTAKI mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban meghatározó szereplővé vált a legkorszerűbb adat- és felhőinfrastruktúrák kutatása, valamint kialakítása és hasznosítása területén. „Intézetünk elkötelezett az adatipar és adatvagyon köré épülő ökoszisztéma fejlődésének további elősegítésében, melyet a Gaia‑X együttműködés keretében a jövőben még magasabb szintre tudunk emelni meglévő és új partnereinkkel közösen” – mondta.

Érdi-Krausz Gábor koordinátor, a SZTAKI kutatója ismertette a létrejövő kapcsolati pont struktúráját, tervezett szervezeti felépítését és munkacsoportjait, melyek a mobilitás, a gyártás és Ipar 4.0, az energetika és az agrárium területeit fedik le. Dr. Dominik Rohrmus, a Gaia-X vezető menedzsere bemutatta a Gaia-X szervezeti felépítését, működési mechanizmusait, valamint referenciaprojektjeit. Az eseményen a Gaia-X, az ITM és a SZTAKI mellett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, valamint több szakmai szervezet és a vállalati szféra képviselői is részt vettek.