Ugrás a tartalomra

Nemzetközi együttműködésben szervezett szakmai workshopot az NYTK a nyelvközpontú mesterséges intelligenciáról

Hírek

Az European Language Resource Coordination és az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) munkatársai 2022. február 7-én harmadik alkalommal hívták össze a magyar kutatás, ipar és közigazgatás szakértőit, hogy megvitassák, miként alakíthatja át a magyar nyelvre alkalmazható nyelvtechnológia a digitális térben zajló kommunikációt.

Az Európai Bizottság 2014-ben hívta életre a Európai Hálózatfinanszírozási Eszközt (Connecting Europe Facility, CEF) az egész Európát átfogó hálózatok és infrastruktúrák támogatására. A CEF célja a 28 tagállamra, valamint Norvégiára és Izlandra kiterjedő Digitális Közös Piac létrehozása. A nyelvi határokon átívelő információáramlás az egyik legfőbb kihívás, amivel az európai és a nemzeti közigazgatás szereplői, valamint a vállalkozások szembesülnek jelenleg, erre kínál megoldást a CEF gépi fordítás szolgáltatása (CEF AT).

A gépi fordítás ugyanakkor nem az egyetlen technológiai megoldás, amely átalakította, és jelenleg is meghatározza a munkánkat, valamint vásárlási, utazási és ügyintézési szokásainkat. A helyesírást segítő programok, a beszédünket szöveges üzenetté alakító digitális asszisztensek, az ügyfélszolgálatokhoz intézett hívásainkat megválaszoló robotok és még sok egyéb program már ma is segíti a mindennapjainkat.

De vajon a már meglévő technológiai megoldások lehetővé teszik-e, hogy a saját nyelvünket használjuk minden digitális interakció során? Valóban használatra készek már ezek az eszközök? Elegendő-e a magyar nyelv technológiai támogatottsága, és tudunk-e lépést tartani a technológiai fejlődéssel a mesterséges intelligencia korában?

A harmadik magyar European Language Resource Coordination (ELRC) online workshopon a szakértők ezekre a kérdésekre keresték a választ, miközben a résztvevők bevonásával megvitatták a magyar nyelvtechnológia helyzetét és kilátásait. A workshopon az ipari és közigazgatási szereplők mellett a nyelvtechnológia fejlesztői és felhasználói is megoszthatták egymással tapasztalataikat, igényeiket és arra vonatkozó ötleteiket, hogy miként lehet nyelvtechnológiai megoldásokkal segíteni a digitális kommunikációt a többnyelvű Európában. Emellett arról is szó esett, hogy a nyelvi adatok miként segíthetik a mesterséges intelligencia fejlődését.

Bővebb információ az esemény honlapján érhető el.