Ugrás a tartalomra

Szeptembertől élesben működik a HUN-REN Mesterséges Intelligencia Programja

Hírek
Kiemelt hírek

A hamarosan munkába álló MI szakértők támogatásával szeptembertől élesben, a HUN-REN minden kutatója számára elérhetővé válik a kompetenciatámogató program, ösztönözve a magasabb hozzáadott értékű kutatásokat. Elindult a mesterséges intelligencia használatát népszerűsítő kísérleti (pilot) projekt – derült ki az MI nagykövetek részvételével tartott workshopon.

MI workshop 2

A márciusban útjára indított MI Akcióterv részeként összehívott második nagyköveti találkozón először néhány, a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatos kutatóhelyi jógyakorlatot mutattak be a kutatóhelyeket képviselő MI nagykövetek, majd Szertics Gergely vezérigazgatói MI tanácsadó, az AI Partners ügyvezetője ismertette a Mesterséges Intelligencia Akcióterv kompetenciatámogató programjának részleteit.

A program két részből, a kompetenciafejlesztésből és a szakértői támogatásból áll. A kutatók MI kompetenciájának fejlesztése az inspirációval, az érdeklődés felkeltésével kezdődik – hangsúlyozta a szakember, ebben a HUN-REN Központ számít az MI nagykövetek által tartandó inspirációs workshopokra. Kifejtette, az MI eszköztár jó használatához ismerni kell az alapokat és el kell kezdeni használni a technológiákat. Ehhez az alapfogalmak (például GenAI alapok vagy ML alapok) tisztázása szükséges, miközben a cél egy „kétsebességes rendszer” kialakítása, azaz, a haladóknak lehetőségük lesz specialista célalkalmazásokról is tanulni (például képelemzésről, nagy adatok elemzéséről, nyelvfeldolgozásokról).

MI workshop 2

Mivel a mesterséges intelligencia általános célú technológia, egyre több területen merül fel bevonásának szükségessége a kutatásokba. Ezeknek az ötleteknek a validációjához, pontosításához, és a validált ötletek kutatásának megtervezéséhez a HUN-REN létrehoz egy rendszert, amelyben a kutató megoszthatja ötletét egy MI megoldásokhoz értő szakemberrel, aki segít meghatározni, milyen területen vagy milyen feltételekkel lehetne használni MI-t az adott kutatáshoz.

A terv szerint szeptemberben kezdi meg munkáját három, egymástól különböző szakterületen járatos MI-szakértő, akik a HUN-REN kutatóinak rendelkezésére állnak majd a kutatási tervekkel és az elérhető infrastruktúrákkal kapcsolatos konzultációkon. A kutatók MI támogatásának részét képezi egy szélesebb szakértői hálózat felállítása is, amelynek tagjaival a specialista kérdésekről lehet konzultálni. A jó MI támogatott kutatás megvalósulásának záloga azonban az, hogy jó kutatási együttműködések alakuljanak – emelte ki Szertics , – ezért egy olyan partnerprogram is indul, ahol a hálózatban dolgozó MI kutatókat kapcsolják össze az egyéb kutatási területeken MI-t felhasználni tervező kollégákkal.  A cél, hogy a közös munka eredményeként magasabb hozzáadott értékű kutatások valósuljanak meg.

A finomhangolás, a tesztelés érdekében a HUN-REN Központ pilot programot indított, amelyhez olyan kutatók jelentkezését várják már a nyár folyamán, akik szívesen próbálnák ki az előzőekben említett validációs folyamatot. Szeptembertől pedig élesben, minden kutató számára elérhető módon működik majd a kompetenciatámogató program.

MI workshop 2

A találkozó második felében Farkas Attila, a SZTAKI kutatója ismertette a HUN-REN Cloud erőforrásaira épülő, LLM-alapú (large language modell) szolgáltatást, ami a világszerte ismert ChatGPT-hez hasonló módon működik. Fontos különbség viszont, hogy a SZTAKI programja nem kapcsolódik semmilyen, harmadik féltől származó felhőszolgáltatáshoz, így minden adat a HUN-REN felhőjén belül marad. Elhangzott, hogy ilyen szolgáltatás eddig nem állt a Kutatási Hálózat munkatársainak rendelkezésére, most azonban akár többféle nagy nyelvi modell közül is választhatnak például kódok írásához. Az alkalmazás jelenleg béta teszt üzemmódban működik, várják azok jelentkezését, akik szívesen kipróbálnák a rendszer képességeit.

MI workshop 2

A nap zárásaként Torda Júlia, a HUN-REN Kommunikációs Főosztályának vezetője mutatta be röviden a Központ készülő új honlapjának terveit. A megújuló weboldal sokoldalú szolgáltatásokat kínál majd a HUN-REN kutatóinak, és a kommunikációs csapat kiemelt szerepet szán a mesterséges intelligencia témakörének. Elérhetők lesznek egyebek között online MI kurzusok és a korábbi oktatási anyagok, csakúgy, mint az MI használatának etikai vonatkozásai, vagy jelentkezési felületek azon kutatóknak, akik a HUN-REN Központ szakértőinek segítségét kérik mesterséges intelligencia használatában vagy éppen rendelkezésre álló gépidők foglalásában – összességében bármilyen MI lehetőség feltérképezésében és kihasználásában.