Ugrás a tartalomra

Két fiatal ELKH-s kutatót választottak idén áprilisban a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjai közé

Hírek

A Magyar Tudományos Akadémia által 2019-ben alapított Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) idén áprilisban tizenkét új taggal bővült, közülük ketten az ELKH kutatói. A 2022–2027-es időszakra a bölcsészet- és társadalomtudományok területéről Szentgáli-Tóth Boldizsár, az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója, az élettudományok területéről Abonyi András, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont kutatója csatlakozott az FKA tagjai közé.

Szentgáli-Tóth Boldizsár kutatási területei között szerepel a minősített többségű jogalkotás, a parlamenti jog, az állampolgársági jog, valamint a mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés vizsgálata. Emellett az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatával és a sarkalatos törvényekkel is foglalkozik.

Abonyi András kutatásai során többek között a nagy folyók hosszú távú, ökoszisztéma-léptékű változásait vizsgálja hazai viszonylatban, például a Dunán. Emellett a lebegő életmódú algák – azaz a fitoplanktonok – ökológiájával, továbbá a biodiverzitás–működés kapcsolat elemzésével (BEF) is foglalkozik álló- és folyóvízi algaközösségekben.

Az FKA-tagsághoz gratulálunk a fiatal kutatóknak.

Forrás: mta.hu