Ugrás a tartalomra

Két fiatal tehetséges magyar kutató tért haza Hollandiából, és csatlakozott a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézethez

Hírek

Porkoláb Kristóf és felesége, Békési Eszter áprilisban tért haza a hollandiai Utrechtből, hogy csatlakozzon az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) Földmegfigyelés Kutatócsoportjához. A tehetséges fiatal kutatók célja, hogy a külföldön megszerzett tudással és tapasztalatokkal felvértezve hozzájáruljanak a földtudományok hazai fejlődéséhez, és emellett támogassák az intézet nemzetközi kutatásokba való integrációját ezen a területen. Eddigi kiemelkedő tudományos tevékenységüket számos rangos földtudományi szakfolyóiratban – Tectonics, Geothermics, Global and Planetary Change, Nature Communications – megjelent tanulmányuk is bizonyítja.

A két kutató 2014-ben végzett az ELTE TTK földtudományi alapszakán, majd 2016-ban Porkoláb Kristóf geológusként, Békési Eszter pedig geofizikusként szerezte meg mesterdiplomáját szintén az ELTE-n. Ezt követően együtt költöztek Hollandiába, ahol Kristóf az Utrechti Egyetem PhD-hallgatójaként egy szubdukciós zónák kutatásával foglalkozó nemzetközi projekten kezdett el dolgozni az EU Horizon 2020 – Marie Skłodowska-Curie Actions program keretében. Eszter a Holland Geológiai Szolgálatnál (TNO) helyezkedett el, majd az itt végzett munkájához szorosan kapcsolódva ő is megkezdte doktori tanulmányait az Utrechti Egyetemen. Témája – szintén az EU Horizon 2020 programon belül – a GEMex projekthez kapcsolódik, amely mexikói geotermikus mezők kutatására és fejlesztésére irányul.

Porkoláb Kristóf elsősorban a Föld kőzetburkának deformációjával és a lemeztektonikai folyamatokkal foglalkozik, különös tekintettel a szubdukciós-kollíziós zónákra. Tudományos munkájához a terepi szerkezetföldtan, a metamorf kőzettan, a radiometrikus korhatározás, valamint a numerikus geodinamikai modellezés eszköztárát alkalmazza. Legjelentősebb eredményei a kontinensek betemetődés-exhumáció ciklusainak megértéséhez kapcsolódnak. Jelenleg folyamatban lévő kutatásai elsősorban a Földközi-tenger térségének tektonikájára, valamint a tektonikus folyamatok numerikus modellezésére irányulnak.

Békési Eszter kutatási területe a geotermia, azon belül legfőképpen a geotermikus mezők hőmérséklet-eloszlását és a geotermikus energiatermelés következtében kialakuló kőzetdeformációkat vizsgálja. Munkája során különböző geofizikai módszereket használ, ilyen például a numerikus hőmérséklet-modellezes és a felszíni deformációk vizsgálata műholdas adatok segítségével. A kutatónő a geotermikus mezők geofizikai jellemzésében már eddig is jelentős eredményeket ért el. Jelenleg itthon, az új kutatócsoportjával folytatja korábban megkezdett munkáját, beleértve a geotermikus mezők hőmérséklet-eloszlásának és felszíni deformációjának vizsgálatát, valamint a műholdas adatok feldolgozását magyarországi esettanulmányokon keresztül.

A két fiatal tehetség hazatérésének szakmai és családi okai is voltak. Mindketten úgy érzik, hogy az intézet befogadó, támogató és inspiráló közegében egyszerre van lehetőségük folytatni a megkezdett munkát, és hozzájárulni a tudományág hazai fejlődéséhez.

A kutatók közös jövőbeli tervei között szerepel a komplex geológiai folyamatok numerikus modelljeinek fejlesztése, amelyek segítségével megérthetők és számszerűsíthetők többek között a kőzetek deformációjának és a vízáramlásnak, valamint a kémiai reakcióknak a kölcsönhatásai. Ezek megértése kulcsfontosságú mind az alapkutatások (például geodinamikai és kőzettani), mind pedig az alkalmazott (ipari) kutatások szempontjából. Magyarország mélygeotermikus rezervoárjainak általuk tervezett modellezése például hozzájárulhat a kiváló hazai geotermikus potenciál kiaknázásához.

Ezenkívül nagy hangsúlyt szeretnének helyezni a hazai és a nemzetközi együttműködések kiépítésére, megerősítésére. Az FI-n belül rendelkezésre álló geodéziai és szeizmológiai szakértelem remek lehetőségeket teremt e célok megvalósításához.

FI_fiatal kutatók_nyitókép

Az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézethez csatlakozó kutatók: Békési Eszter és Porkoláb Kristóf.